Журналист от РСМ за заличаването на клуба в Охрид: Всяка една отстъпка на България тук се коментира като триумф

Заличаването на българските клубове в Северна Македония е послание и към македонските българи, и към България като държава. Това коментира в „Денят започва“ журналистът от Северна Македония и главен редактор на сайта tribuna.mk Атанас Величков.

„На едните им се казва „Ако искате да играете, ще играете по нашите правила и ние ще кажем как се кават вашите клубове и ние ще ръководим какво вие правите“, а на българската държава се казва: „Каквото и да искате от нас каквито и промени да искате в Конституцията, ние не можем да съберем такива депутати, но можем да съберем 84 депутати, които със задна дата да забранят два клуба, които вече са били регистрирани по законите в македонската правна система“, коментира Величков.

В РСМ и партиите на власт, и тези в опозиция, са във война с македонските българи и българската държава

„Всяка една отстъпка на България тук се коментира като триумф, като някаква невероятна победа на македонската власт. Целта сега е да се влезе в една съдебна сага, в която дружествата вместо да работят за културното сближаване на хората от двете страни на границата, да започнат да се разправят с жалби, контражалби, дела в Страсбург“.

Според него македонските власти са изградили собствена теза пред Брюксел, че „са жертви“.

„Всяко нещо, което е свързано с България, с пробуждането на хората тук и с разбирането на историческата истина е пирон в ковчега на македонизма“.

Вижте разговора във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Източник: bntnews.bg