Жители на Цалапица протестираха пред Съдебната палата в Пловдив

0

Ж ители на Цалапица се срещнаха с ръководството на Областната дирекция на МВР в Пловдив, за да обсъдят мерки за сигурността в селото. От 5 юли полицейското присъствие в населеното място е 24-часово, като през деня са служители на жандармерията в Пловдив, а през нощта – на „Специализирани полицейски сили“, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР Радослав Начев.

Срещата се проведе по инициатива на полицията, след като повече от 10 дни близки, приятели и познати на убития на 20 юли Димитър Малинов от Цалапица протестират с искане за справедливост.

Днес те протестираха пред Съдебната палата в Пловдив. Освен исканията за доживотен затвор за близнаците, съдействали на издирвания за убийството, протестиращите настояват и за оставките на полицаите в районното управление в Стамболийски. Те смятат, че именно униформените са отговорни за забавянето на разследването и бягството на сочения за извършител на убийството. 

Близнаците от Цалапица остават в ареста, отказаха се да обжалват мярката си

Миналата седмица хората излязоха на протест и в Стамболийски и настояха началникът на полицията в града Ангел Керпиев да подаде оставка. Причината, по думите им, са пропуски в разследването. Ден по-късно Керпиев бе отстранен от длъжност и срещу него започна дисциплинарно производство. Заради случая директорът на областната дирекция на МВР в Пловдив също бе отстранен от поста и преназначен в друго звено на министерството. Протести с искане за справедливост се провеждат от повече от десет дни в Цалапица.

Смъртта на Димитър Малинов е настъпила в резултат на тежък побой, който му е бил нанесен на 20 юли около 22:30 часа. Тялото му е намерено заровено на около километър от мястото, на което последно е бил видян. Арестуваните братя близнаци за лично укривателство на убиеца са с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предполагаемият извършител се издирва е Европейска заповед са арест. 

Пореден масов протест в Цалапица заради убийството на Димитър

Тази вечер по инициатива на полицията в читалището в Цалапица представители на областната дирекция на МВР в Пловдив ще се срещнат с жители на селото. Целта е запознаване с конкретните проблеми в региона и обсъждане с местната общественост на съвместни мерки за тяхното решаване.

Източник: vesti.bg