Животни почитани като богове: 8 август е Международен ден на котката

1

8 август е денят, в който празнуваме един от най-разпространените и древни домашни любимци, отбелязваме Международния ден на котката. Тези животни са били почитани като богове. Е, това не е изненадващо, котките са едни от най-готините същества на планетата: те са независими, любознателни, авантюристични, имат невероятна физиономия и способността да се лекуват сами – поне през повечето време.

Ето каква е историята на международния ден на котката:

Котките са месоядни дребни космати бозайници – в по-голямата си част – с четири крака, опашка и нокти, които хората са опитомили като домашни любимци от древни времена, въпреки че са произлезли от африканската дива котка и са ги използвали за лов на паразити.

Първите исторически сведения на човека за котките могат да бъдат открити в културата на древноегипетската цивилизация. Изглежда, че всички ние свързваме котките с египтяните, поради тяхното обожание и разглеждане им като богове. Богинята Мафдет е първото известно котешко божество и по време на Първата династия е смятан за защитник срещу змии, скорпиони и злини, така че за египтяните котките са били не само божества, но и защитници.

По-късно, след падането на египетската династия, котките стават популярни навсякъде! Гърците и римляните ги използвали за борба с вредителите, а на Изток котките те били притежание на богати и заможни хора. Но през Средновековието в Европа котките се свързват със суеверия и са заподозрени в пренасяне на болестта по време на Черната смърт през 1348 г. Това е причината твърде много котки да бъдат убити през тази епоха и едва през 1600 г. репутацията и популацията им започва да се възстановява.

В Америка котките са били част от товара на корабите за колонизация, за да се сведат до минимум паразитите и болестите. В днешно време котките сякаш са една от поп иконите в съвременното общество – сред нас има около половин милиард. А от 2002 г. насам, благодарение на „Международния фонд за защита на животните“, котките имат свой собствен празник!

Считано от 3 август 2020 г., водещата благотворителна организация за хуманно отношение към котките „International Cat Care“ стана пазител на Международния ден на котката. От 1958 г. насам те се противопоставят на жестокостта, невежеството и неразбирането, за да повлияят на положителната промяна в живота на тези животни. Световната популация се оценява на 600 милиона котки, за половината от които се смята, че са бездомни, работата на хуманитарната организация никога не е била по-важна.

Тези котки ще ви усмихнат

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *