"Живеем в истински кошмар… смъртта е навсякъде"

0

„Живеем в истински кошмар, от който се надявам да се събудя“, казва Хаула от Идлиб в Северозападна Сирия. По телефона гласът ѝ звучи отчаяно, едва потиска сълзите си. От ужасяващото земетресение в Турция и Сирия, отнело живота на повече от 50 000 души, минаха няколко седмици. „Не знам какво още ще ни се наложи да претърпим, смъртта е навсякъде“, казва жената, цитирана от „Дойче веле„.

Жените крепят семействата във войната

Домът на Хаула (името ѝ е променено от редакцията), в който тя живее с братята си и с баща си, не е разрушен, но водопроводът и електрическата инсталация са пострадали, стените са напукани. „Много съседи се настаниха в убежища или палатки. Но аз къде да отида? Нали трябва да се грижа за братята си“, казва тя и допълва, че санитарните възли в жилището ѝ донякъде функционират.

В последните 12 години война в Сирия най-вече жените са тези, които поддържат семействата. Много мъже са убити, арестувани, осакатени или прогонени от страната. През 2011 година само четири процента от жените са носили отговорността за издръжката на семействата в Сирия, сега делът им е нараснал на 22 процента – по данни на помощната организация CARE.

47-годишната Хаула е една от тях – семейството разчита основно на нейната заплата, тя е човекът, който се грижи за двамата си братя-близнаци със синдром на Даун и за стария си болен баща. „Аз съм фризьорка. Обикновено хората идват при мен по хубави поводи, но сега такива няма и аз нямам работа“. Тя е спестила известна сума, но не смята, че ще ѝ стигне задълго.

Милиони разчитат само на международните помощи

Войната и тежката икономическа ситуация в Сирия са довели дотам, че към четири милиона души в североизточната част на страната зависят от международните помощи. А сега към другото се добавят и разрушенията от земетресенията. „Предизвикателствата за жените са огромни“, обобщава политоложката Радва Халед-Ибрахим.

По данни на ООН повечето хора в региона са жени и деца, много от които многократно са бягали в рамките на страната. Регионът е под контрола на сирийските бунтовници и на ислямските милиции от групата „Хаят Тахрир ал-Шам“. Те не полагат никакви грижи за болниците и училищата в района, които от години се поддържат предимно от помощните организации. 

Сега много програми за жените и момичетата, както и здравните служби за майки и бременни трябва да бъдат разширени, казват от ООН. По данни на световната организация непосредствените отражения на земетресението поставят под заплаха най-малко 350 000 бременни в Сирия и Турция.

Повече насилие срещу жени, повече детски бракове

Жените и момичетата имат нужда от хигиенни материали и от чисти тоалетни, посочва Худа Кайти, ръководителка на женския център в Идлиб. Много от тях нямат достъп до чисти санитарни помещения, тъй като живеят в палатки, в убежища или в автомобили.

Още преди земетресението над седем милиона жени и момичета в цяла Сирия се нуждаеха от спешна помощ в сферата на сексуалното и репродуктивно здраве. А точно толкова важна е и подкрепата срещу насилието. „Със задълбочаването на кризата домашното насилие срещу жените и момичетата се увеличава“, посочва Радва Халед-Ибрахим.

Тя се опасява, че броят на т.нар. детски бракове ще нарасне, тъй като момичетата не могат да ходят на училище, а икономическите проблеми се увеличават. Това е особено проблематично, тъй като представителките на помощните организации няма как да стигнат до момичетата в пострадалите от земетресението области, респективно не могат да ги информират за тяхното репродуктивно и сексуално здраве. „В лагерите по границата с Турция дори не се издават официално документи за сключването на брак – браковете не се документират и юридически срещу тях не може да се предприеме нищо“.

На заглавната снимка: Хора спят в палатки близо до сгради, засегнати от земетресенията, Идлиб, Сирия, 28 февруари 2023 г.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *