Жените днес не трябва да работят, имен ден празнуват…

1

Н а 22 декември почитаме деня на великомъченица Анастасия.

Анастасия била родом от Рим. Баща ѝ, езичник, имал сан патриций, а майка ѝ била християнка. 

Дъщерята Анастасия се отличавала с телесна красота, добро образование, безупречен морал и впечатляваща за възрастта ѝ мъдрост. Нейният домашен учител Хрисогон бил християнин. От него и от майка си Анастасия получила добри познания за единия истински Бог. Така от ранни години в нейното сърце загоряла пламенна вяра, която ѝ помогнала по-късно да понесе с търпение тежките изпитания. А тя рано се запознала и със скърбите. 

Големите празници през декември

Още на младини се лишила от майка си, а баща ѝ против нейната воля я омъжил за един богат и знатен римлянин езичник, човек с груб и жесток характер. Много сълзи проляла нещастната Анастасия. Едничка утеха тя намирала в молитвата и в изпълнението на своите християнски задължения. Често облечена в прости дрехи и придружена от вярната си прислужница Анастасия посещавала тъмниците, изпълнени по това време с християни, и всякак се грижела да облекчи участта на страдащите за Христос. 

Нейният мъж обаче узнал за тия посещения и ѝ отнел тази последна утеха. Той негодувал, че Анастасия раздавала много средства на бедните, и понеже се боял тя да не разпилее за благодеяния цялото голямо наследство от баща си, съпругът започнал да се отнася жестоко към нея. След редица оскърбления той я затворил и така я лишил от всякаква възможност да помага на нещастните.

Положението на Анастасия постепенно се влошавало, защото мъжът ѝ от ден на ден се отнасял с нея все по-сурово. Но той скоро бил изпратен от император Диоклетиан със задача извън Рим и по пътя умрял. Тогава Анастасия изцяло посветила живота си на служене на Бога и на ближните. А по време на гонението на Диоклетиан против християните тя била заловена и след поредица мъчения я изгорили на клада в 290 г.

В народните представи светицата е християнизираният образ на смъртта.

Вярва се, че в която къща не се празнува денят на света Анастасия, непременно ще се случи нещастие. Жените и особено майките не трябва работят нищо, за да не се разболеят децата им. 

Народното поверие гласи:

Ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали – и през юни ще е дъждовно. Времето на следващия ден определя по същия начин времето през юли. 

Традицията повелява да се месят пресни питки и намазани с мед да се раздават.

Имен ден празнуват всички с имената Анастасия, Анастас, Анастаса, Анасташа, Ася, Наташа, Настя, Настас, Сийка, Сия.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *