Желязков: Терористичен акт, покушение срещу държавността

9

Д АНС и МВР да разкрият и да изправят пред съда виновниците за днешния терористичен акт, който оставя обществото с усещане на тревожност, заяви пред журналисти в Панагюрище председателят на парламента Росен Желязков. Той коментира днешния взрив до автомобила на главния прокурор Иван Гешев.

Това е апел и към политиците. Трябва да загърбим различията, защото държавата трябва да ни е по-мила от всичко, заяви Желязков.

„Днешният терористичен акт е не просто опит за покушение срещу главния прокурор, а покушение срещу орган на държавната власт, респективно това е покушение срещу държавността“, заяви Желязков. 

Спешна среща на прокурори в Съдебната палата

Той определи случилото се и като „покушение срещу международния престиж на България“. В годините, когато се стремим към Шенген и еврозоната, не знам какъв отглас ще имат тези действия, които бяхме забравили от 90-те години, каза още председателят на парламента.

Близо две поколения само по разкази помнят какво се случваше в онези „мутренски времена“ и за съжаление днес сме свидетели на ехото от тях, коментира председателят на парламента.

Той отбеляза, че това е първото покушение в модерната история на България срещу действащ орган на власт. Много е важно в момента отговорът на държавата да бъде ясен и категоричен, олицетворяван както от службите за сигурност, от разследващите органи, от правосъдната система като цяло. НСО, ДАНС и МВР трябва координирано и безкомпромисно, колкото може по-бързо, да разкрият и да изправят пред съда виновниците за днешния терористичен акт, който оставя обществото с усещането за тревожност, подчерта Желязков. Трябва в момента да загърбим всички различия, защото държавата трябва да ни е по-мила от всичко, добави той.

Слави Трифонов избухна: Ужасно, чудовищно, брутално престъпление

Не може да допуснем да се случват такива неща в Европа, в държава членка, която твърди, че е изпълнила всички критерии за членство в Шенген и еврозоната, но поставя под съмнение сигурността на своите граждани и нормалното функциониране на органите на държавната власт, и то по начин, който не подхожда на държава от Европа, коментира още Росен Желязков. Трябва сме категорични и да направим така, че да съхраним доверието и репутацията на българите в държавата, на държавността, както и нормалното функциониране на системите ни за сигурност. Няма нищо по-важно от сигурността на българските граждани, а сигурността на органите на властта е предпоставка за това, каза в заключение председателят на Народното събрание.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *