Желязков: Независимостта на България не е просто акт на признаване

13

С то и петнайсет години от провъзгласяването на Независимостта на България бяха отбелязани с тържества в цялата страна.

Център на честванията по традиция бе Велико Търново. Празничният ден започна с тържествена литургия в историческия храм „Свети 40 мъченици“, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, с участието на квартет „Ангелски гласове”. На това място за първи път княз Фердинанд прочита Манифеста, с който е обявена българската независимост.

На крепостта „Царевец“ се състоя ритуалът по издигането на националното знаме на България. Слова произнесоха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова и кметът на Велико Търново Даниел Панов. Тържествен благослов отслужи Великотърновският митрополит Григорий.

Мария Габриел: На 22 септември България заяви пред света, че е свободна държава

Първостроителите на съвременна България ни завещаха пример за единство, каза Илияна Йотова. По думите ѝ днес 115 години по-късно е кощунство да си говорим на „наши“ и „ваши“, на фоби и фили, да се разделяме на променени и неособено променени. Кощунство е след 115 години, след цялата държавническа традиция, която имаме, да се примиряваме за това, че „сглобка“ управлява, каза Йотова.

Политическият акт на провъзгласяване на Независимостта е доказателство за силата на българския дух, каза кметът Даниел Панов. По думите му днешната поука от историята е водачите на нацията да работят и да се борят за националните каузи с приемственост, традиция и обединение. 

Многолюдно шествие премина по улиците на Велико Търново. В него се включиха много граждани, представители на институции и политически партии.

Вечерта на площада пред крепостта „Царевец“ се състояха строеви хватки с оръжие на представителната част на НВУ “Васил Левски“, по-късно започна тържествената заря проверка. В началото на церемонията председателят на Народното събрание Росен Желязков прие рапорта на командващия зарята. „Независимостта е онзи миг, в който българската държава и народ получават съвпадение на своите мисли и желания“, каза Желязков. „Независимостта е въпрос на уважение към самите себе си. Уважение, което изискваме и очакваме и от другите“, посочи той. 

Радев: Единението и волята са пътят за постигане на националните идеали

Денят на Независимостта е забележителен урок за това, че единението и волята са пътят за постигане на националните идеали и защитата на българския интерес, написа президентът Румен Радев във Фейсбук по повод Деня на независимостта. „Той е още по-важен днес, когато се борим с множество кризи, проблемите на обществото се заглушават, когато се правят опити за подмяна на историята ни, а държавността отстъпва пред чужди интереси и зависимости“, посочва държавният глава.  

В София празникът беше отбелязан с церемония пред Паметника на Независимостта. Преди 115 години е постигната най-висшата мечта и цел на българските възрожденци, каза в словото си премиерът Николай Денков. Когато българите се обединят около общи цели и работят заедно, когато искат държавата им да се въздигне икономически и стопански, нищо не може да ги спре, каза министър-председателят. Според него успехите днес се базират на истинските исторически уроци, а не на измислени патриотарски митове.

Политически сили също отправиха послания по случай Деня на Независимостта на България. 

По повод Деня на независимостта и годишнината от основаването на БДЖ влак с парен локомотив потегли от София към Мездра.

Източник: vesti.bg