Ето как да се предпазим от фините прахови частици

0

Н икотинът убива. Това е твърдение, което вероятно е накарало много от нас да решат да спрат пушенето на цигари. Оказва се обаче, че вдишването на въздуха навън може да нанесе също толкова големи щети на здравето ни, както тютюнопушенето. 

Какво се случва? 

Последиците от покачващите се температури на Земята — по-специално горските пожари — представляват голяма опасност за човешкото здраве. 

През последните две десетилетия качеството на въздуха в Съединените щати се е подобрило благодарение на политики като Закона за чист въздух. Увеличаването на честотата и силата на горските пожари обаче, дължащи се на повишаващите се температури, носи обратната тенденция, според Маршал Бърк, доцент по “Наука за земната система” в Станфорд. 

Проучване на Института за околна среда Станфорд Уудс съобщава, че преди 20 години само до 10% от замърсяването с PM2,5 – фини прахови частици с диаметър 2,5 микрометра или по-малък – е било от дим, породен от горски пожари, но през последните години националното ниво се е повишило до 25%, като районите на Запад достигат 50% в периоди, засегнати от тежки пожари. 

Източник: iStock

Защо е тревожно това увеличение? 

Колкото по-високи са нивата на фини прахови частици във въздуха, толкова по-лош ще бъде индексът за качество на въздуха (AQI).  

Кари Надеу, професор по педиатрична хранителна алергия, имунология и астма в Станфорд, обяснява, че ако индексът за качество на въздуха, предизвикан от дим от горски пожар е 20%, то той е еквивалентен на пушене на една цигара на ден. 

Освен това тя посочва, че дори ако останете на закрито, замърсеният въздух може отново да ви навреди.  

Системата не отчита токсините във въздуха – като тези от горящи коли и сгради, които може да надхвърлят опасностите от цигарения дим, посочва тя. Излагането на дим от горски пожар за повече от пет дни може да причини инфаркт, както и увреждане на белите дробове, кръвта и сърцето. Хората над 65 години и бременните жени са изложени на още по-висок риск, смята експертът.  

Източник: БТА

Какво можете да направите, за да се предпазите от вдишване на фини прахови частици? 

Ако трябва да излезете навън, носете маска и ограничете активността си. 

Можем да работим за намаляване на честотата и силата на горските пожари, като забавим процеса на глобално затопляне, коментират учените. За тази цел е необходимо да се сведе до мини минимум употребата на пластмаси за еднократна употреба. Трябва да бъде ограничено изгарянето на метан, като използваме обществен транспорт, караме колело или използваме електрическо превозно средство, съветват експертите.  

Глобалното затопляне настъпва

По темата

Източник: vesti.bg