Ето какво може да се случи с телефона ви по време на полет (СНИМКА)

0

Е то какво може да се случи с телефона ви по време на полет. 

За инцидент с мобилен телефон в самолета съобщи българският пилот Марио Бакалов, който публикува следния пост във Facebook.

„Така изглежда смартфон, когато литиево-йонната му батерия прегрее. Тази снимка е от вчера и показва деформирания телефон на пътник.“

„Един от най-големите рискове в съвременната авиация представляват именно тези батерии в множеството от електрически уреди, които всеки един от нас носи със себе си в самолета.

В случай на запалване на литиево-йонна батерия, първоначално една клетка прегрява. Литият реагира, като генерира много топлина и възниква пожар. Високите температури прегряват други клетки, които след това също могат да се запалят.
На борда трябва в такава ситуация да се действа много бързо и решително като първо се използва пожарогасител, а след това обаче е нужно да се охлади прегрялата батерия с големи количества течност“
, пише още пилотът.

„В последствие се потапя в съд с вода и се слага на безопасно място, например в мивка, печка или тоалетна. В противен случай прегрялата клетка продължава да развива сериозна топлина.

Ако забележите подобно прегряване на вашия телефон или лаптоп, мигновенно информирайте кабинния екипаж, който ще предприеме описаните действия“, завърши Бакалов.

По темата

Източник: vesti.bg