Ето защо жените в САЩ живеят 6 години повече от мъжете

1

О чакваната продължителност на живота между мъжете и жените в Съединените щати се е променила след пандемията от COVID-19 , според ново проучване .

По-рано тази седмица констатациите бяха публикувани в списанието JAMA Internal Medicine, което откри, че разликата в очакваната продължителност на живота между мъжете и жените е нараснала до най-голямата си стойност от 1996 г. насам поради повече мъже, умиращи от COVID-19 и свръхдоза наркотици.

През 2021 г., която отбеляза последната година с налични федерални данни, според проучването продължителността на живота на жените е била 79,3 години, докато мъжете са в сравнение със 73,5 години.

Като цяло проучването добавя, че продължителността на живота на американците е спаднала последователно от 2019 г. насам, от 78,8 години тогава до 77,0 години през 2020 г. и 76,1 години през 2021 г.

В изявление за The New York Times д-р Брандън Ян, лекар в Калифорнийския университет в Сан Франциско и водещ автор на изследването, изрази загрижеността си от констатациите.

„Беше обезпокоително да се види“, каза той пред изданието. „Трябва да разберем кои групи хора губят по-специално години от очакваната продължителност на живота, така че интервенциите да могат да бъдат поне частично фокусирани върху тези групи.“

Д-р Ян също предложи идея за това, което според него е причината за разликата в продължителността на живота между мъжете и жените в Съединените щати.

„Всички те сочат картина на влошаване на психичното здраве навсякъде, но особено сред мъжете“, каза той пред Times .

По темата

Източник: vesti.bg