Ето в какви случаи ще ползваме медицинските хеликоптери

5

Хеликоптерът за въздушна помощ ще се включва, когато има над 50 км дистанция до болницата – при условие, че не може линейка да стигне до обекта. До трима седящи пациенти могат да поберат хеликоптерите. Между 3 и 5 години подготовка трябва да има летателният състав, за да лети нощно време. Засега сме предвидили работа до 6 вечерта по зимно разписание и до 8 часа през лятото. Като дойде първият хеликоптер най-важното е да се види какво е базисното оборудване и какво трябва да се привнесе. Това каза проф. Николай Младенов от „Токуда“ пред NOVA.

Здравният министър: Ще искам прекратяване на договора за наем на двата медицински хеликоптера

„Много добре подбран и трениран екип от няколко болници участва в подготовката на медици за въздушна помощ. Сред тях са „Пирогов“, Военна болница, МВР болница, „Токуда“, Правителствена болница. Подготовката се осъществява в 7 основни направления – бебета, деца, възрастни, донори, родилки, инфекциозно болни и изгаряния. Те се покриват от екипите, които ще летят. С медицинските хеликоптери няма да се прави планинско спасяване„, обясни той. И допълни, че летателната спешна помощ изисква и високо ниво на интерфейс от страна на болниците.

Медици получиха сертификати за оказване на спешна помощ по въздух

„Според него групата от обучаващи се е около 100 души, включваща лекари и сестри. Това е доста хубаво, но и стряскащо, защото извличаме от частта, която е най-наситена с болници – София град и област, както и Плевен. Тук ще се първите хеликоптерни площадки. От декември, когато ще дойде първият, зоната София – Плевен трябва да бъде покрита. Хеликоптерите трябва да изпълняват три мисии – трансфер между болниците, трансфер при пътен инцидент, както и при масови бедствия и аварии. Може да има различни ситуации, така че апаратурата трябва да е подходяща да се помогне на всички нуждаещи се пациенти“, смята проф. Младенов.

Изграждат хеликоптерна площадка за спешна помощ в Пловдив

По думите му първият пристигнал на мястото на инцидента екип ще направи медицински триаж и ще определи степента на спешност. „При избора на обучаващи се не сме наблегнали на възрастта, а на високото ниво на медицински знания, главно реанимационни екипи. Реаниматорът д-р Татаров е пример за такъв, той има уменията и качествата да се справи при екстремни ситуации“, разкри той. 

По темата

Източник: vesti.bg