Етикет „пристрастяващо“: Как влияят преработените храни на здравето ни

0

П роучвания сочат, че всеки седми възрастен и всяко осмо дете са пристрастени към храни, които са много преработените. Учените заявиха, че някои хора, които консумират храни с високо съдържание на мазнини и въглехидрати, може да „отговаря на критериите за диагностициране на разстройство, свързано с употребата на вещества“.

Според изследователи прекалено преработените храни могат да имат същото въздействие, върху организма, като наркотиците. Експерти посочват, че при подобно състояние хората изпитват силен глад, симптоми на абстиненция и продължават да консумират вредна храна, въпреки опасните последици.

Те предполагат, че поставянето на специален етикет на свръх преработените храни като „пристрастяващи“ може да помогне на някои хора да променят начина си на живот.

Хората, страдащи от подобно разстройство, изпитват интензивен глад, симптоми на абстиненция, по-малък контрол върху приема на храни и напитки и продължаваща употреба въпреки последиците като затлъстяване, лошо физическо и психическо здраве и по-ниско качество на живот, твърдят учените.

Екип от международни изследователи преглежда 281 проучвания от 36 различни държави, като установява, че „пристрастяването към ултра преработените храни“ се среща при 14% от възрастните и 12% от децата.

Според тях, ако някои храни с високо съдържание на въглехидрати и мазнини се разглеждат като „пристрастяващи“, това потенциално би могло да подобри здравето чрез промени в социалните, клиничните и политическите политики.

„Съществува подкрепа за хората, страдащи от пристрастяването към храна“, казва Ашли Гиърхард, професор по психология в Университетът „Мичиган“ в САЩ.

„Като признаем, че някои видове преработени храни имат свойствата на вещества, предизвикващи пристрастяване, може би ще успеем да подобрим здравето на хората в световен мащаб“, смята експертът.

Изследователите от проучването дават пример с порция сьомга и шоколадово блокче – съотношението между въглехидратите и мазнините в сьомгата е приблизително 0 към 1. Но съотношението на въглехидратите към мазнините в шоколадовото блокче е 1 към 1, което според тях увеличава потенциала за пристрастяване към дадена храна.

„Много от ултра преработените храни имат по-високи нива на въглехидрати и мазнини. Тази комбинация има различен ефект върху мозъка“, казва съавторът на изследването Александра Фелисантонио, доцент в Института за биомедицински изследвания „Фралин“ в САЩ.

Какво се случва с тялото ни, ако ядем вредна храна всеки ден

По темата

Източник: vesti.bg