ЕС се зарече да засилва натиска върху Москва „до освобождаването на Украйна“

8

П риемайки десетия си пакет санкции срещу Русия, Европейският съюз заяви, че ще засилва натиска върху Москва, „докато Украйна не бъде освободена“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сега имаме най-суровите санкции до момента

– изчерпващи военния арсенал на Русия и нанасящи тежки поражения на икономиката ѝ“, заяви в „Туитър“ председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като подчерта, че блокът засилва натиска върху онези, които се опитват да заобиколят санкциите на ЕС.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди, че съюзът ще продължи да налага още санкции на Москва.

Ще продължим да засилваме натиска върху Русия

и ще го правим толкова дълго, колкото е необходимо, докато Украйна бъде освободена от бруталната руска агресия“, каза той в изявление.

Борел отбеляза, че най-новите санкции са насочени срещу банковия сектор,

срещу достъпа на Москва до технологии, които могат да се използват за граждански и военни цели, както до напреднали технологии.

ЕС наложи санкции и на 11 физически и седем юридически лица, свързани с група „Вагнер“,

чиито наемници се бият в Украйна, но участват и в конфликти в африкански държави като Мали.

Борел заяви, че дейностите на „Вагнер“ застрашават международния мир и сигурност, тъй като компанията не действа в каквато и да било правна рамка.

Сред включените в „черния списък“ са двама от командирите на групата, участвали дейно в превземането на украинския град Соледар миналия месец, както и ръководителят на „Вагнер“ в Мали, се казва в съобщение на ЕС.

Шефът на частната военна компания Евгений Пригожин призна, че мерките ще затруднят работата ѝ,

тъй като ще направят по-сложно снабдяването с оръжия, но изрази увереност, че тя ще се справи.

Разбира се, това ще затрудни работата, защото няма да можем да използваме необходимото количество европейски оръжейни системи.

Ние вече сме свикнали с натовски тип оръжие. То е още по-полезно във време на недостиг на боеприпаси. Сега тези покупки ще се усложнят, но ние имаме достатъчно нелоши канали за комуникация с европейски производители, каза Пригожин в коментар, публикуван в „Телеграм“ от пресслужбата му.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *