ЕС подготвя финансов пакет за Украйна от 50 млрд. евро

21

Е вропейският съюз е готов да предложи пакет от финансова помощ в размер на около 50 млрд. евро в подкрепа на Украйна за отблъскване на нахлулите руски военни части, предаде Блумбърг.

Според запознати с плана предложението на Европейската комисия, изпълнителното звено на ЕС, ще помогне за финансирането на текущите разходи на украинското правителство и за изплащането на спешни приоритети за възстановяване.

Въздушни атаки в редица области в Украйна

Пакетът, който все още подлежи на промени, преди да бъде оповестен публично, ще бъде обявен днес преди конференцията тази седмица в Лондон, на която донорите ще обсъждат начините за възстановяване на страната, а украинските представители ще търсят участие на частния сектор.

Комисията иска да избегне тежък инструмент за възстановяване на страна във война и ще предложи помощта под формата на безвъзмездни средства, заеми на преференциални условия и гаранции, съобщават запознати по темата лица, говорейки при условие за анонимност, тъй като дискусиите са частни. Световната банка е изчислила, че разходите за възстановяване на Украйна могат да възлязат на 411 млрд. долара.

Планът на Комисията е част от прегледа на дългосрочния бюджет на ЕС – многогодишната финансова рамка за 2021-2027 г., а пакетът от помощи ще обхване периода 2024-2027 г. Той идва в деликатен момент за ЕС, тъй като държавите членки са изправени пред допълнителни разходи за заеми, за да финансират огромните разходи, необходими за справяне с пандемията от Ковид-19 и енергийната криза.

За разлика от предишните финансови пакети за Украйна, планът ще бъде финансиран чрез вноски от държавите членки, а не чрез заеми от пазарите, заяви един от източниците. Пакетът има за цел да обедини помощта, използвана за изплащане на заплати, пенсии и някои обществени услуги, с разходите, свързани с възстановяването на основната инфраструктура, твърдят хората.

От началото на войната ЕС и държавите членки са одобрили икономическа помощ за Украйна в размер на почти 38 млрд. евро.

Паричните средства ще бъдат отпуснати, при условие че Украйна изпълни реформите за подобряване на върховенството на закона и справяне с корупцията. Реформите имат за цел да поставят Украйна на пътя към членство в ЕС, като лидерите трябва да решат дали да започнат преговори до края на годината.

Комисията вече заяви, че ще покрие по-голямата част от нуждите за възстановяване, въпреки че блокът очаква други донори и частният сектор да допринесат за усилията. ЕС разглежда и възможности за използване на замразени активи, включително от централната банка на Русия. 

Източник: vesti.bg