ЕС и Норвегия създадоха „Зелен алианс“

1

Е вропейският съюз и Норвегия създадоха „Зелен алианс“, за да укрепят съвместните си действия в областта на климата, усилията си за опазване на околната среда и сътрудничеството в името на прехода към чиста енергия и чиста промишленост, се казва в съобщение на Европейската комисия.

Споразумението беше подписано в Брюксел от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Норвегия Йонас Гар Стьоре.

Фон дер Лайен заяви: „Норвегия е дългогодишен и надежден партньор на ЕС и ние споделяме обща визия за изграждане на неутрален по отношение на климата континент. Искаме нашите общества и икономики да просперират заедно, като същевременно намаляваме емисиите, опазваме природата, декарбонизираме енергийните си системи и екологизираме промишлени си отрасли. Нашият „Зелен алианс“ прави връзките ни още по-здрави и ни дава възможност да работим заедно за по-добро бъдеще.“

И ЕС, и Норвегия потвърждават отново своя ангажимент да постигнат целите си за 2030 г. — да намалят емисиите на парникови газове с най-малко 55 % в сравнение с 1990 г., както и да постигнат неутралност по отношение на климата най-късно до 2050 г. Целите са ограничаване на повишаването на температурата в световен мащаб до 1,5 °C в съответствие с Парижкото споразумение, като същевременно се гарантират енергийната сигурност, опазването на околната среда и правата на човека.

Зеленият алианс между ЕС и Норвегия бе подготвен и договорен под егидата на изпълнителния заместник-председател за Европейския зелен пакт Франс Тимерманс.

Сделката е най-всеобхватната форма на двустранен ангажимент, установен в рамките на Европейския Зелен пакт, като и двете страни се ангажират с неутралност по отношение на климата и с привеждането на своите вътрешни и международни политики в областта на климата в съответствие с тази цел. Това е едва второто такова споразумение след Зеления алианс между ЕС и Япония, подписан през 2021 г.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *