ЕС иска помощ от Илон Мъск

16

Е вропейската комисия иска да сключи сделки с частни американски космически компании като „СпейсЕкс“ на Илон Мъск за изстрелване на европейски навигационни спътници поради продължаващите забавяния на европейската ракетна система от следващо поколение „Ариана“, съобщи „Политико“.

В проектозапитване до държавите от ЕС, Комисията планира да поиска зелена светлина за договаряне на „ад хок споразумение за сигурност“ със САЩ за техните ракетни компании, които „по изключение да изстрелват спътниците „Галилео“.

Комисията смята, че само тежката ракета-носител „Фалкон 9“ на „СпейсЕкс“ и системата „Вулкан“ на „Юнайтед Лаунч Алианс“ са подходящи за изпращане в орбита на новите геонавигационни спътници „Галилео“ на ЕС, всеки от които тежи около 700 кг.

Това може да е първият марсиански автомобил

Търсенето на американска помощ за поддържане на водещата космическа програма на ЕС накърнява идеята на блока за стратегическа автономия. „Галилео“ е гордост за ЕС, който се стреми да стане по-малко зависим от други региони по отношение на критичната инфраструктура, услугите и технологиите – стремеж, силно подкрепян от Париж.

ЕС е принуден да търси помощ за изстрелване на нови версии на своите навигационни спътници, тъй като ракетата „Ариана 5“, разработена от базираната във Франция „Ариана Груп“ и изстрелвана от южноамериканския космодрум на Франция във Френска Гвиана, ще бъде изведена от употреба през следващите месеци.

Заради големи дългове: Ракетната компания на Ричард Брансън обявява фалит

Разгръщането на заместващата я „Ариана 6“ се забави. Понастоящем се очаква новата система да извърши първото си изстрелване в края на тази година, а пълното ѝ търговско разгръщане да започне през следващата година.

Алтернативата на серията „Ариана“ щеше да бъде изстрелването на спътниците „Галилео“ с ракети „Союз“ руско производство, чийто вариант се използва и на площадката във Френска Гвиана. След нахлуването на Русия в Украйна обаче две изстрелвания на „Галилео“ с помощта на ракети „Союз“ бяха отменени, което наложи търсенето на алтернативи.

Спътниците „Галилео“ изпращат на Земята изключително точни навигационни данни и данни за точното време, а също така предоставят строго секретна криптирана услуга, която се използва от правителствени агенции. Това означава, че изстрелванията обикновено могат да се извършват само от територията на ЕС при строги правила за сигурност.

„С оглед на чувствителната информация, свързана със сигурността, включена в спътниците „Галилео“, е необходимо да се сключи ад хок правно обвързващо споразумение за сигурност със САЩ, за да се защити целостта на спътниците и на системата „Галилео“,“ се казва в част от проектопредложението на еврокомисията.

SpaceX планира да тества сателитни мобилни услуги

Страните от ЕС ще трябва да одобрят преговорите за споразумение, което ще бъде под шапката на постоянните споразумения за обмен на класифицирана информация, се посочва в предложението.

Възможността за изстрелване на спътници и хора в космоса, независимо от други сили, е ключова част от усилията на Франция да разработи концепция за стратегическа автономия на Европа.

Но необходимостта от сключване на договори за изстрелване на критична космическа инфраструктура с частни компании, работещи в САЩ, подкопава аргумента, че Европа е в състояние да управлява своя собствена алтернатива на американската система „GPS“, руската „Glonass“ и китайската „BeiDou“.

„Провеждат се анализи, за да се установи дали изстрелването с алтернативен доставчик би било осъществимо“, заяви говорителят на Комисията Соня Господинова, като добави, че все още не е взето решение. Извършват се оценки на техническата съвместимост, сигурността на площадката за изстрелване и разходите, каза тя.

Докато ракетата „Фалкон“ на „СпейсЕкс“ вече е в експлоатация, „Юнайтед Лаунч Алианс“ планира първата си мисия с „Вулкан“ едва през май.

Базираната в Париж Европейска космическа агенция, която не е институция на ЕС, но помага за управлението на „Галилео“ и поддържа космодрума във Френска Гвиана, вече разглеждаше алтернативни варианти за изстрелване на спътници.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *