Ескалация или провокация: Ще се срещне ли Путин с Ван И

0

Р уският президент Владимир Путин може да се срещне с най-висшия китайски дипломат Ван И при посещението му в Москва, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Песков каза, че „руско-китайските отношения имат многостранен, съюзнически характер“. „Дневният ред е ясен и много широк, така че има за какво да се говори“, отбеляза той.

Китай към САЩ: Не сте в позиция да поставяте искания!

Ван И, завеждащ Канцеларията на Комисията по външни работи на ЦК на Китайската комунистическа партия, пристига днес в Москва за разговори за евентуално мирно споразумение за уреждане на конфликта в Украйна, посочи Ройтерс, като се позовава на дипломатически източник.

Миналата седмица Ван заяви, че Пекин ще придвижи „позицията на Китай относно политическото уреждане на конфликта в Украйна“ и че Пекин е на страната на мира и сигурността, припомня агенцията.

Борел: Евентуална доставка на оръжия от Пекин за Москва би станала „червена линия“ за ЕС

Ръководителят на китайския парламент каза на руския си колега миналата година, че руските действия срещу Украйна са легитимен отговор на американските провокации.

След като заради войната в Украйна Западът наложи на Москва най-тежките санкции в съвременната история, Путин заяви, че Русия се обръща към Азия, след като векове е гледала на Запада като на „ковачница“ на икономически растеж, технологии и войни.

Блинкън: Китай обмисля да предостави оръжия на Русия

На ежегодната Мюнхенска конференция по сигурността Ван обвини САЩ, че нарушават международните норми с „истерично“ поведение, припомня Ройтерс.

Ван И към САЩ: Има много балони в небето, искате да свалите всеки един от тях ли?

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *