Ердоган: Шансът за мир в Газа засега е изгубен

7

Т урският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че шансът за мир в Газа след хуманитарната пауза е изгубен засега заради безкомпромисния подход на Израел, съобщи Анадолската агенция.

Ердоган говори пред репортери на борда на самолета при завръщането си от ОАЕ, където участва в конференцията на ООН за климата (КОП28).

Кои са останалите 136 заложници от Газа?

Турският президент подчерта, че Анкара от самото начало се е застъпила за дългосрочно прекратяване на огъня, а не за „хуманитарна пауза“ в израелско-палестинския конфликт.

„Ситуацията, в резултат на незаконния подход на Израел, още веднъж показа, че бяхме прави в опасенията си. Имаше възможност за мир, но за съжаление, ние пропуснахме тази възможност заради безкомпромисния подход на Израел“, каза Ердоган.

Израел иска буферна зона в следвоенна Газа

Примирието, което започна на 24 ноември, беше удължено два пъти. Но след седем дни, през които бяха освободени жени, деца, чуждестранни заложници и палестински затворници, посредниците в преговорите не успяха да намерят формула за освобождаване на още хора, отбелязва Ройтерс. Примирието между Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас“ изтече вчера. Оттогава израелските въздушни удари и артилерийски обстрел поразяват южната част на Газа, като така се продължава почти двумесечната война, в която загинаха хиляди хора.

Нетаняху: „Хамас“ не освободи всички жени заложници, както беше договорено

Ердоган отбеляза още, че Турция полага всички усилия да прекрати израелските атаки в Газа и да осигури дългосрочно прекратяване на огъня и няма да спре тези усилия в бъдеще.

Работейки, от една страна, за осигуряване на прекратяване на огъня в ивицата Газа, от друга страна, е необходимо да положим усилия за разрешаване на израелско-палестинския конфликт въз основа на принципа „две държави за два народа“, отбеляза президентът.

Според турския президент израелският премиер Бенямин Нетаняху се опитва да оправдае действията на Израел в Газа с „религиозна реторика“.

NYT: Израел е знаел за нападението на „Хамас“ преди година

„Няма религиозна основа в това, което правят. Това са окупаторите, това са потисниците. В Газа се извършва мащабна терористична атака. Това е държавен тероризъм и Анкара не може да мълчи пред този държавен тероризъм“, подчерта Ердоган.

Той припомни, че около три хиляди адвокати са се обърнали към Международния наказателен съд в Хага с искане Нетаняху да бъде изправен пред съда за престъпления, извършени срещу палестинците.

Сирени за въздушна тревога в израелски райони до Газа час преди края на примирието

Президентът Ердоган каза, че никога няма да признае „Хамас“ за терористична организация.

„Моето мнение по този въпрос не се е променило, каквото и да казва някой“, подчерта турският лидер.

По повод предстоящата си следващата седмица визита в Гърция, турският държавен глава коментира, че се надява да бъде отворена нова глава в отношенията между Анкара и Атина. По думите му има различия в мненията на двете страни по някои въпроси, но има и възможност за подобрение по други, предаде Ройтерс, позовавайки се на турски медии. 

Източник: vesti.bg