Ердоган: Турция няма да ратифицира членството на Швеция в НАТО преди октомври

10

П резидентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма да може да ратифицира кандидатурата на Швеция за НАТО поне до октомври, тъй като парламентът не заседава дотогава, предаде Анадолската агенция.

„Има двумесечна парламентарна ваканция“, каза Ердоган и добави, че „има много други законодателни предложения за обсъждане“, след като депутатите се върнат през октомври.

Започна срещата на НАТО във Вилнюс (СНИМКИ)

Ердоган заяви, че „Шведските власти ще ни предоставят пътна карта, като ще я представим на Великото национално събрание на Турция. Искаме този процес да приключи възможно най-скоро“, добави той.

Ердоган подчерта, че Турция винаги е подкрепяла политиката на отворени врати на НАТО.

„Турция подкрепяше принципното отношение, което тя даде към разширяването на алианса. Присъединяването на Швеция към НАТО беше в дневния ни ред. Обсъдихме очакванията на страната ни и изпълнението на ангажиментите на Швеция“, обяви той.

„Обсъдихме как ще се оформят предстоящите процеси, свързани с членството на Швеция. Швеция ще представи пътна карта в борбата срещу тероризма. Тя ще подкрепи пълноправното ни членство в ЕС и подновяването на митническото споразумение. Швеция ще продължи да дава своя принос. Отбелязахме изявленията на шведското правителство, осъждащи нападението, след подлата атака срещу Корана“, добави Ердоган. 

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *