Ердоган и Столтенберг обсъдиха събитията в Русия и членството на Швеция в НАТО

1

Т урският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг са обсъдили по телефона най-новите събития в Русия и присъединяването на Швеция към НАТО, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, позовавайки се на изявление на Дирекцията по комуникациите на турското президентство. 

По време на разговора е било заявено, че „прекратяването на напрежението в Русия е предотвратило необратими хуманитарни бедствия на украинското поле“, посочва Дирекцията. 

Там ще бъде изложена визия за бъдещето на Украйна​

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е изразил надежда, че събитията в Русия ще бъдат нов етап по пътя към справедлив мир в Украйна.

Двамата са обсъдили също въпроса за членството на Швеция в НАТО. В разговора е било заявено, че конструктивното отношение на Турция към членството на Швеция продължава, но направените от Швеция законодателни промени са без значение, „докато привържениците на ПКК/ПДС/СЗН свободно организират дейности в тази страна“, се посочва в изявлението.

Турция разглежда сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН) и политическото ѝ крило Партия на демократичния съюз (ПДС) като разклонения в Сирия на Кюрдската работническа партия (ПКК), призната за терористична групировка от Анкара, САЩ и ЕС.

Пред Столтенберг турската страна е заявила също, че изключването на Турция от програмата за F-35 и усилията сделката за придобиване на F-16 от Анкара да бъде обвързана с членството на Швеция в НАТО вредят на НАТО и на сигурността на алианса, а не на Турция.

Източник: vesti.bg