Емилия Кралева: България е непоколебима за Украйна

58

„Подкрепата на България за Украйна е непоколебима. Петдесет години след приемането на Хелзинския финален акт, ОССЕ преминава през най-тежката криза в своята история. Тя идва от загубата на увереност и ерозията на инструментите за съвместно сътрудничество в сферата на сигурността, като резултат от непровокираната война на Руската федерация срещу нейната съседка Украйна“

Това заяви представителят на българската делегация в срещата на ОССЕ Емилия Кралева, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Скопие Димитър Русков.

Русия: С ракетите за Украйна България нарушава споразумението с нас

„Нашата подкрепа за Украйна остава непоколебима и ще продължи, чрез всички налични механизми и инструменти на ОССЕ. България е дълбоко обезпокоена от ескалацията на руската военна активност в черноморския регион. Използването на окупирания Крим като плацдарм за по-нататъшна агресия срещу Украйна и налагането на ограничения на корабоплаването са недопустими и трябва да спрат веднага. Умишлените атаки срещу украински хранилища за зърно и пристанища на Черно море и на Дунав, добавят допълнителен риск към глобалната продоволствена сигурност, особено след оттеглянето на Русия от сделката за украинско зърно. Повтаряме призива си към руската федерация да освободи, веднага и безусловно, задържаните членове на мисията на ОССЕ за мониторинг в Украйна. Залогът в момента е не само съхранението на функционирането на организацията, най-големият залог е да опазим ценностите на ОССЕ като основа за диалог, прозрачност и изграждане на увереност“, каза Кралева.

Източник: vesti.bg