ЕК стартира процедура срещу Полша за закона за „руското влияние“

0

Н аскоро приетият полски закон за разследване на руското влияние „неоправдано се намесва в демократичния процес“, заяви Европейската комисия в писмо, изпратено до полското правителство, предаде Анадолската агенция.

С писмото изпълнителният орган на ЕС официално стартира процедура за нарушение срещу Полша за нарушаване на правото на ЕС чрез новия й законопроект, предаде БГНЕС.

Според Европейската комисия новият закон „неоправдано се намесва в демократичния процес“, тъй като рискува да създаде „сериозни репутационни щети за кандидатите в изборите“ и може да „ограничи ефективността на политическите права на избраните лица“.

7 държави засилват митническия контрол по границата с Русия

Законопроектът също така „нарушава принципите на законност и недопускане на обратна сила“, тъй като санкционира лица за дейности, извършени преди законът да влезе в сила, твърдят институциите на ЕС.

„Полският закон нарушава и правото на ефективна съдебна защита, тъй като съдилищата не могат да проверяват правилността на фактите, въз основа на които държавната комисия е взела решението си“, се казва още в доклада.

Миналата седмица полският президент Анджей Дуда подписа законопроекта за създаване на държавната комисия с големи правомощия, която може да забрани на хора да заемат публични длъжности за срок до 10 години, ако бъдат признати за виновни в действия „под руско влияние“.

ЕК предава на съд Полша

Преди дни стотици хиляди излязоха по улиците на столицата Варшава, за да протестират срещу закона, който според критиците има за цел да бъде насочен срещу опозицията и да елиминира бившия полски премиер и председател на Европейския съвет Доналд Туск от политиката преди изборите догодина.

Новата процедура за нарушение се вписва в дългогодишния дебат между ЕС и Полша относно съдебните реформи в страната, които ЕК определя като ограничаващи независимостта на съдебната власт и върховенството на правото на ЕС.

Източник: vesti.bg