ЕК поиска от служителите си да изтрият TikTok

1

С лужителите на Европейската комисия (ЕК) трябва да изтрият TikTok от служебните и личните си устройства. Това решение е взето поради опасения за киберсигурността, коментира ЕК пред БиБиСи.

Решението цели да защити Комисията от заплахи за киберсигурността и действия, които може да са насочени срещу корпоративната среда на комисията“, коментира говорител на институцията.

Комисията има около 32 000 служители общо на постоянен и временен договор. Всички те имат срок до 15-ти март т.г. да изтрият TikTok от своите устройства.

Meta пуска платени абонаменти за Facebook

Ако не го направят, след тази дата няма да имат достъп до служебните приложения на Комисията. Това включва услуги за комуникация като Skype for Business и дори служебните имейл акаунти.

„Разочаровани сме от решението, което смятаме, че е направено на базата на фундаментални погрешни схващания. Свързали сме се с Комисията, за да изясним ситуацията и да обясним как защитаваме данните на 125 млн. жители на ЕС, които използват TikTok всеки месец“, коментира TikTok пред EURACTIV.

Microsoft: 71% от хората одобряват умния алгоритъм

Това не е първият подобен проблем за TikTok. Миналата година американското правителство забрани приложението да се използва в служебните устройства на федерални служители. Американските военни също въведоха ограничения. Институции във Великобритания и Дания също са направили призиви към служители да не използват социалната мрежа.

През януари т.г. изпълнителният директор на TikTok Шу Зи Чу е бил в Брюксел, където е бил предупреден от представители на ЕС компанията да положи повече усилия, за да спечели доверието на институциите. Той е отговорил, че се полагат усилия и се изгражда специална система за обработка на данните на европейските потребители.

И умният Bing допуска фактологични грешки

Недоволство в Google заради гафа с Bard

Позицията му изглежда не е била достатъчно убедителна. Според източници на БиБиСи и Съветът на Европа подготвя подобни мерки за ограничение на TikTok.

Новата мания Chat GPT: Ще ни измести ли

TikTok предизвикателство увеличи кражбите на коли

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg