ЕК отмени ограниченията върху вноса на украинско зърно

17

Е вропейската комисия отмени ограниченията върху вноса на украинско зърно се съобщава на сайта на Европейската комисия.

След изтичането на ограничителните мерки върху украинския износ на зърно и други хранителни продукти за ЕС, Украйна се съгласява да въведе мерки за избягване на нов скок на вноса от ЕС, се посочва в съобщението.

Полша заплаши, че ще въведе „безсрочна“ забрана върху вноса на украинско зърно

Европейската комисия е анализирала данните, свързани с влиянието на износа на 4 категории селскостопански продукти на пазара на ЕС.

Тя (ЕК) е стигнала до заключението, че благодарение на работата на Координационната платформа и на временните мерки, въведени на 2 май 2023 г., изкривявания на пазара в 5-те държави членки, граничещи с Украйна, са изчезнали. 

Конструктивното отношение на всички участници в платформата помогна за решаването на конкретни проблеми и гарантира, че износът за трети страни извън ЕС тече и дори се увеличава.

В резултат на това е договорено, че:

Сегашните мерки изтичат днес (15 септември).

Украйна се съгласи да въведе всички законови мерки (включително, например, система за лицензиране на износ) в рамките на 30 дни, за да избегне скокове (на количествата) зърно.

Дотогава Украйна трябва да въведе от 16.09.2023 г. ефективни мерки за контрол на износа на 4 групи стоки, за да предотврати всякакви изкривявания на пазара в съседните държави членки. Украйна ще представи план за действие на платформата не по-късно от края на работния ден в понеделник, 18 септември 2023 г.

Европейската комисия и Украйна ще следят ситуацията чрез платформата, за да могат да реагират при всякакви непредвидени ситуации.

НС реши: Отпада забраната за внос на зърно от Украйна

Европейската комисия ще се въздържа от налагане на каквито и да било ограничения, докато ефективните мерки от Украйна са в сила и работят напълно.

Заден план:

Европейският съюз действа решително и ефективно, за да подкрепи износа на украински зърнени храни и други хранителни продукти, по-специално чрез пътищата за солидарност. Успехът на тази работа доведе до временни изкривявания на пазарите на петте държави членки, които имат обща граница с Украйна, което доведе на 2 май 2023 г. до налагането на временни ограничителни мерки върху поредица от украински износ на хранителни продукти. Успоредно с това е създадена координационна платформа, обединяваща Украйна, България, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Европейската комисия. Тя допринесе за развитието на инфраструктурата и увеличаването на логистичния капацитет, както и за премахването на административните бариери пред износа на селскостопански продукти от Украйна.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *