ЕК: Знаем, че има българи в РС Македония

1

Н е само промяна на конституцията и вписването на българите в нея, но и спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, както и двата протокола са задължителен елемент от преговорната рамка за присъединяването на РС Македония към Европейския съюз.

Това заяви днес следобед в Европейския парламент еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи в отговор на питане на българския евродепутат Андрей Ковачев, предава БГНЕС.

Важно е РС Македония да разбере, че има ясни правила за присъединяването на една държава към Европейския съюз, които са включени в преговорната рамка, както и в заключенията на Съвета.

Критериите са много ясни: добросъседски отношения и изпълнение на всички условия -това е важно за процеса на присъединяване, подчерта еврокомисарят.

В РС Македония: България e най-голяма заплаха, а Сърбия e най-голям приятел

„Ние очакваме да видим какво ще се случи. Получихме информация за развитието на последните събития. Знаем, че има граждани на РС Македония, които се идентифицират като българи – имаме и контакти с някои от тях и те ни обясниха последните развития.”

Правителството в Скопие не само е наясно с това, но и действа, за да изкорени всякакво насилие и омразата срещу българите, заяви Вархеи.

„Очакваме мерки от страна на правителството. Вече са предприети такива – задържани са извършителите на съответното престъпление, надяваме се, че те ще бъдат изправени пред съда и следим нивото на изпълнение на поетия ангажимент от страна на правителството на РС Македония.”

РС Македония: Повдигнаха обвинения на нападателя на Пендиков

Изпълнението на преговорната рамка е много важно, за да започне Междуправителствената конференция. Но за целта е необходимо не само да се внесат промени в конституцията на страната, а и с изпълнението на Договора от 2017 г., както и с двата протокола, които са много важни – Договора плюс двата протокола, които третират темите за учебниците, антибългарските паметници, образованието, говора на омраза и дискриминацията.

„Това е залегнало в преговорната рамка и комисията има задължението да извършва мониторинг. Това е част от общите политически критерии, залегнали в рамката. През есента ще излезем отново с подробен доклад по напредъка”, заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *