ЕК: Да се поставят нови изисквания за Шенген пред България и Румъния е нечестно

1

Д а се поставят нови изисквания пред България и Румъния за присъединяване към Шенген не е честно, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси.

Той направи този коментар в отговор на въпрос за допълнителните условия, поставяни от Виена и Хага. Многократно заявихме, че България и Румъния изпълняват всички условия да бъдат приети в Шенген, двете страни наистина правят всичко възможно, за да се подготвят добре за членство. Изразихме готовност да работим в тясно сътрудничество с Виена и Хага, за да може България и Румъния да бъдат приети възможно най-скоро, добави Шефчович.

Какво ново на „Шенгенския фронт“ за Румъния и България

По неговите думи на днешното заседание е било обсъдено очакването на няколко страни ЕС да осигури бюджет за оградата по границата между България и Турция. ЕК цели да осигури европейски бюджет там, където това би донесло най-голяма добавена стойност, поясни Шефчович. По неговите думи комисията е в готовност да отпусне средства за ремонт и разширяване на граничните пунктове, за средства за наблюдение на границата и за тяхната поддръжка, за нови компютърни мрежи и за обучение на граничари.

Източник: vesti.bg