Експлозия на дрон камикадзе в Русия, трима са ранени

28

В Тулска област в Русия, недалеч от по-голямата Московска област, дрон камикадзе се разби и експлодира, съобщава БГНЕС.

„Двама души получиха шрапнелни рани след експлозия в град Киреевск, на около 220 километра южно от Москва“, съобщи агенция ТАСС, като се позова на службите за спешна помощ.

На мястото на експлозията се е образувал кратер с дълбочина 5 метра. В резултат на експлозията са ранени трима души и са повредени три къщи в центъра на града, в района на Тула. Местни жители са публикували в социалните мрежи видеоклип с останките от дрона. Според Telegram канала Shot въпросният самолет е Ту-141 „Стриж“, който се използва от украинските въоръжени сили.

В началото на януари беше съобщено, че украинските въоръжени сили са модернизирали дроновете камикадзе „Стриж“, като са ги оборудвали с GPS система. Тя е разработена в конструкторското бюро „Туполев“ за фоторазузнаване. Максималната му скорост е 1100 км/ч, въздушният таван е 6000 м, минималната височина на полета е 50 м, а обсегът му достига 1000 км.

На място работят спасителни служби, няма опасност за безопасността на населението и инфраструктурата.

Представител на градската управа заяви, че пострадалите са родени през 2002 г. и 2006 г. и са получили порезни рани от парчета счупени прозорци. Експлозията е регистрирана в 15:19 ч. местно време.

В резултат на експлозията са повредени три жилищни сгради и четири стопански постройки. 

Източник: vesti.bg