Екоминистърът: Има политически партии, които се възползват и разпалват протеста още повече

7

Когато такова напрежение настъпи в предизборен период, има политически партии, които недобросъвестно се възползват и скачат върху протеста, и го разпалват още повече. Това каза пред NOVA министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по повод протестите на миньорите и енергетиците срещу териториалните планове за справедлив преход. Според него протестът за въглищните региони не може да събори правителството, защото разумен разговор ще се намери.

Министър Попов обърна внимание, че в България сме закъснели с 20 години с разговора за въглищните региони, затова неизбежно се стига до тези сблъсъци. 

Протестиращите промениха решението си – „Хаинбоаз“ остава затворен

„През 2003 г. влезе в действие директивата, която въведе пазара на въглеродните емисии. А през 2005 г. започна самия пазар. Ние седим до ден днешен и едва сега започваме да го водим и не сме подготвени. Неизбежно се стига до тези сблъсъци“, заяви Попов. 

„Онзи основен фактор, който определя сега съдбата на въглищната енергия, е пазарът. Тази година 25% е паднало производството на електричество от въглища заради пазара“, обясни министърът и допълни, че в Брюксел можем преговаряме за детайли, отсрочки или формулировки, но няма как да преговаряме за пазара. 

По думите му това, което може страната ни да направи, е да ускори условията за нови инвестиции.

Денков към миньорите и енергетиците: Няма да има решения с протести и блокади

„Въглищната електроенергия е много скъпа, неконкурентноспособна ѝ се притиска от новите технологии и от факта, че сме в интегриран пазар“, каза още Юлиян Попов и изтъкна важността на това да се запази държавната въглищна централа като стратегически резерв, както и общият план за управление на „Марица Изток“.

По отношение на протестите министърът обясни, че това, което може и трябва да се направи, е да се ускорят условията за новите инвестиции. Специално „Марица изток“ е регион с изключителен инвестиционен потенциал, но трябва да бъде подкрепен регулаторно от държавата“, добави Попов. 

КНСБ и КТ „Подкрепа“ няма да участват в преговори с Денков

„Дори да се затвори самото производство, сега поне 3000-4000 души ще трябва да бъдат ангажирани в продължение на 10 години, за да могат да възстановят терените, които са част от мините“, заяви Попов. 

По темата

Източник: vesti.bg