Екипът на БНТ в Истанбул пред секцията, където гласува президентът Ердоган

Ключов ден за Турция – над 64 млн. избиратели гласуват на избори 2 в 1. Оспорвана е битката както за президентския пост, така и за 600-местния Меджлис.

Екипът ни – репортерът Тоня Димитрова и оператора Владимир Богдански, се намира в азиатската част на Истанбул пред училището, където гласува президентът Ердоган. Събралото се множество е готово на всичко, за да заснеме своя лидер с телефона си. Хората скандираха „Аллах акбар“ и неговото име и очакват с нетърпение да го зърнат на живо – рядка възможност за хората в Истанбул.

В същия момент в Анкара гласува опонентът на Ердоган – Кемал Кълъчдароглу. Най-вероятно пред секцията също са се събрали негови привърженици и също с нетърпение очакват да го зърнат на живо и да му кажат последни думи преди края на изборния ден.

Вотът в Турция започна в 8:00 часа сутринта. Провежда се в над 190 хиляди секции в цяла Турция. 64 млн. избиратели имат право на глас. Оспорвана е битката както за президентския пост, така и за 600-местния Меджлис.

С втората бюлетина се гласува за парламент, като се състезават 24 политически партии и 151 независими кандидати за депутати в 600-местния Меджлис. Гласуването ще продължи до 17:00 часа. До момента не са регистрирани инциденти.

Вижте повече в прякото включване на Тоня Димитрова и Владимир Богдански от Истанбул

Източник: bntnews.bg