Езически култ: Откриха средновековна катарама на жаба, ядяща дракон

0

О задачаващото изображение на жесток хищник – дракон или змия – поглъщащ жаба върху ранносредновековна катарама на колан от Чехия, може да е символ от неизвестен езически култ, казват археолози. 

Бронзовият колан или токата е открит от металотърсач близо до село Лани, на около 32 километра западно от Прага.  

Археолозите първо смятаха, че дизайнът – змия или дракон, поглъщащ подобно на жаба същество – трябва да е уникален. Експертите са установили, че през последните десетина години почти идентични артефакти са били открити в Германия, Унгария и в Чешката република. 

„Разбрах, че разглеждаме непознат досега езически култ, който свързва различни региони на Централна Европа през ранното Средновековие, преди навлизането на християнството“, казва в изявление Иржи Махачек, археолог от университета Масарик в Бърно.  

„Мотивът за змия, която поглъща жертвата си, се появява в германската, аварската и славянската митология. Днес можем само да спекулираме за точното му значение, но през ранното средновековие той е свързвал различните народи, живеещи в Централна Европа, на духовно ниво“, каза той. 

Махачек е водещ автор на проучване в януарския брой на Journal of Archaeological Science, описващо колана и три други подобни артефакти. 

Езически символ 

Предишни изследвания показват, че такива колани са били произвеждани в Централна Европа през седми и осми век и обикновено са били носени от аварите – номадски народ, за който се смята, че е от Евразийската степ, заселил се в Карпатския басейн на днешна Унгария в началото на шести век.  

Аварите създадоха „каганат“ или номадска държава в голяма част от Централна Европа и някои от техните моди бяха възприети от други народи в региона, много от които славяни, казаха изследователите. 

Анализът с рентгенова флуоресценция, сканираща електронна микроскопия и други техники показа, че предметите първоначално са били силно позлатени. И четирите са направени от мед, добивана в словашките рудни планини.  

Анализът на техните форми, базиран на виртуални 3D модели, предполага, че някои от катарамите идват от една и съща работилница или са направени от общ модел, използвайки метода на „изгубен восък“ за отливане на бронз.  

Изследователите посочват, че поразителното сходство на предметите сочи към „съществуването на неизвестен досега езически култ, който свързва различни популации от различен произход през ранното Средновековие“. 

Не е известно, какво всъщност означават змията — или драконът — и подобното на жаба същество. Но изследователите отбелязват, че битките със змия или дракона са често срещани в езическите митове за сътворението, като „контрапункт между две противоположни сили, представляващи централния акт на космогоничния мит“, докато „взаимодействието“ между змията и жабата може да е свързано с култовите практики за плодородие, пишат учените в проучването. 

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *