Един от подписалите се за отстраняването на Гешев: Не се страхувам за живота си

13

В ъпросът дали главният прокурор Иван Гешев е извършил нарушения на етичните правила и други, при изявлението му вчера, ще бъде разгледан в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и етичната комисия към нея, коментира пред журналисти Йордан Стоев, член на Прокурорската колегия на ВСС.

Йордан Стоев добави, че ако е необходимо, към внесеното предложение за освобождаване на главния прокурор ще бъдат формулирани допълнителни точки.

ВВС за казуса „Гешев-Сарафов“: Този скандал уронва по недопустим начин престижа на съдебната власт

Във връзка със сигнала до ВСС на директора на Националната следствена служба (НСлС) и заместник главен прокурор Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев за незаконно записване, в нарушение на Конституцията, Йордан Стоев потвърди, че е говорил по телефона с Гешев.

„Току що научих, определено съм потресен, не за друго, а защото познавам Иван Гешев. Не мога да повярвам, че един добър юрист би извършил пряко нарушение на Конституцията“, добави той. Стоев каза, че няма от какво да се притеснява и обясни, че Иван Гешев му се е обадил, а не той на него, за да се видят и да говорят. Стоев отказа повече да коментира темата, тъй като, ако сигналът на Сарафов отиде в Инспектората на ВСС, ще трябва да вземе отношение.

Гешев поиска дисциплинарно наказание за Сарафов

По думите на Йордан Стоев е допустимо главният прокурор да се обажда на членове на ВСС да ги пита защо са поискали оставката му.

Той обясни решението на шестимата членове на колегията да го предложат за освобождаване, като каза, че е постъпил сигнал, от който може да се направи предположение, че Иван Гешев е извършил нарушение, а те са длъжни да задействат процедурата и да извършат проверка.

Стоев каза, че не се страхува за живота си, въпреки че е един от подписалите предложението за освобождаване от длъжност на Иван Гешев.

Сарафов подаде сигнал в прокуратурата срещу главния прокурор Иван Гешев

На въпрос дали смята, че прокуратурата може да се възстанови от всичко случващо се в момента, той заяви, че искрено се надява и посочи, че в прокуратурата има много жизнени сили, които ще могат да преодолеят тази криза. „Наистина, кризата е голяма, скандалът е невероятен“, каза Стоев. По думите му ВСС ще разгледа подадените сигнали и по съответната процедура ще бъдат придвижени т.е. „скрито-покрито няма да има“.

Днес директорът на НСлС Борислав Сарафов внесе и сигнал до Софийската градска прокуратура срещу главния прокурор Иван Гешев за евентуално извършено престъпление – оказване на влияние по делото „Барселонагейт“.

По темата

Източник: vesti.bg