Едвин ван дер Сар напусна поста генерален директор на Аякс

Едвин ван дер Сар напусна поста си на генерален директор на Аякс, след като отборът завърши на разочароващото трето място във футболното първенството на Нидерландия и няма да играе в Шампионската лига през следващия сезон, съобщи АП.

Бившият вратар на Манчестър Юнайтед, Аякс и националния отбор на Нидерландия, е член на Борда на амстердамския гранд от края на 2012 година и генерален директор от 2016-а. Негововият договор бе до средата на 2025 година.

„След близо 11 години в борда аз съм изтощен“, заяви Ван дер Сар в обръщение във вторник. „Не се чувствам добре да взимам неизбежни решения за бъдещето на този хубав клуб. Заради това идва и решението ми да спра сега“, написа той.

Негов наследник не е избран, като от клуба обявиха, че Надзорният съвет ще помоли Ван дер Сар да продължи работата си до август.

„Искаме Едвин да остане, но той направи решението си. Трябва да го уважим“, каза президентът на Надзорния съвет Пиер Еринга. „Последният сезон не отразява целия период, в който той беше в Аякс. Клубът постигна много успехи, израсна и натрупа международна слава“, каза още президентът.

Аякс уволни треньора Алфред Шрьодер през януари след разочароващия старт на сезона и взе бившия защитник Джон Хейтинга за негов заместник до края на кампанията. Шрьодер бе назначен да замени Ерик тен Хаг, който пое Манчестър Юнайтед през миналото лято, след като преди това спечели титла с Аякс и изведе отбора до полуфинал на Шампионската лига през 2019 година.

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Източник: bntnews.bg