Египет предупреди за „тежки последици“, ако Израел атакува Рафах

0

Е гипет предупреди, че има опасност от настъпване на „тежки последици“, ако израелската армия предприеме настъпление срещу град Рафах в южната част на ивицата Газа, намиращ се близо до египетската граница, предаде Ройтерс.

„Египет смята, че сега са нужни обединени международни и регионални усилия, за да не се допусне палестинският град Рафах да бъде атакуван“, добави външното министерство в Кайро.

Израелски удари в Рафах, много загинали палестинци (СНИМКИ)

Египет заплашва да прекрати действието на мирния си договор с Израел, ако израелски войски бъдат изпратени в гъсто населения пограничен град Рафах в ивицата Газа, и смята, че сраженията там могат да доведат до затваряне на основния път за доставка на помощи за територията, съобщиха двама египетски служители и западен дипломат, предаде Асошиейтед прес. 

Заплахата за преустановяване на действието на Договора от Кемп Дейвид (1978 г.), който е крайъгълен камък на регионалната стабилност в продължение на почти половин век, дойде, след като министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че изпращането на войски в Рафах е необходимо, за да се спечели четиримесечната война срещу палестинската ислямистка групировка „Хамас“. 

Нетаняху: Войските се подготвят за действия в Рафах

Повече от половината от 2,3-милионното население на Газа избяга в Рафах, за да избегне сраженията в други райони, и е настанено в огромни и пренаселени палаткови лагери и приюти, управлявани от ООН, близо до границата. Египет се опасява от масов приток на стотици хиляди палестински бежанци, на които може никога повече да не бъде позволено да се завърнат. 

Противопоставянето между Израел и Египет, два близки съюзника на Съединените щати, идва в момент, когато групи за подпомагане предупреждават, че офанзивата в Рафах ще влоши и без това катастрофалното хуманитарно положение в Газа, където около 80 процента от жителите са напуснали домовете си и където според ООН една четвърт от населението е изправено пред гладна смърт, отбелязва АП.

Видеото е архивно: „Израелската армия готви операция в Рафа“

Източник: vesti.bg