Египет отказа да допусне палестинци на своя територия

15

П резидентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси заяви в четвъртък, че жителите на Газа трябва „да останат непреклонни на земята си“, на фона на призивите към Кайро да позволи безопасно преминаване на цивилните, блокирани в Газа.

Граничният пункт „Рафах“ между Египет и Газа е единственото място за влизане и излизане от крайбрежния анклав, което не се контролира от Израел, предава БГНЕС.

Сирия: Израел удари Дамаск и Алепо

Районът около пункта беше бомбардиран неколкократно от Израел след атаката на „Хамас“, при която бяха убити около 1200 души, предимно цивилни. Досега при ответните удари срещу Газа са загинали над 1400 души. А Израел се готви да започне сухопътна операция срещу „Хамас“.

Египет се ангажира да осигури доставки на „помощ, както медицинска, така и хуманитарна в този труден момент“, заяви Сиси, потвърждавайки „твърдата позиция“ на Кайро за гарантиране на „законните права“ на палестинците.

Но в речта си на военна церемония той подчерта, че жителите на Газа няма да бъдат допуснато в Египет.

Малкият крайбрежен анклав, в който живеят 2,4 млн. души, е под обсада от Израел, който е прекъснал доставките на вода, храна и електроенергия.

Шест дни безмилостни израелски въздушни и артилерийски удари превърнаха цели квартали в руини.

Нетаняху: Всеки член на „Хамас“ е „ходещ мъртвец“

Египет, който в миналото е бил ключов посредник между „Хамас“ и Израел, призова донорите да изпращат хуманитарна помощ за Газа на летище „Ел Ариш“, но се противопостави на призивите да допусне бягащите палестинци на своя територия.

През последните дни държавните медии цитираха високопоставени източници от сферата на сигурността, които предупреждават за масова бежанска вълна от палестинци, които са „принудени да избират между смъртта под израелските бомбардировки и изселването от земята си“.

Египет настоява за дипломатическо решение и призовава за сдържаност и от двете страни, а Сиси заяви, че националната сигурност на страната му е „негова основна отговорност“.

В четвъртък той заяви, че Египет вече е приел „девет милиона гости, както ги наричам, от много страни, които са дошли в Египет, търсейки сигурност и безопасност“.

Но случаят с жителите на Газа „е различен“, каза той, защото тяхното разселване би означавало „елиминиране на палестинската кауза“.

Египет е първата арабска държава, която нормализира отношенията си с Израел през 1979 г., след шестгодишна война, приключила през 1973 г., когато Египет си възвърна Синайския полуостров от израелски контрол.

Източник: vesti.bg