Египетски граждани се обявиха против концерт на Травис Скот на пирамидите в Гиза

0

С индикатът на египетските музиканти, който дава разрешения за публичните музикални изяви в страната, обяви, че отменя концерта на американския рапър и продуцент Травис Скот на пирамидите в Гиза на 28 юли, съобщи в. „Ал Ахрам“.

„Председателят и бордът на синдиката решиха да отменят издаденото одобрение за концерта, който би противоречал на идентичността на египетската култура,“ се посочва в изявление на организацията. „Синдикатът работи за опазването на сигурността и стабилността на обичната ни родина и отхвърля всякакви действия срещу ценностите на обществото.“

Концертът на Травис Скот в подножието на едно от седемте чудеса на света, който се предвиждаше да се излъчва на живо, щеше да бъде дебют на новия му албум „Утопия“. Билетите за музикалния спектакъл, който получи подкрепата на Египетската агенция по туризма, бяха изкупени светкавично след началото на продажбата им. Цените варираха между 4000 и 6500 египетски паунда (225 и 365 лева). 

В социалните медии в Египет обаче бе подета кампания, призоваваща към бойкот. В хиляди публикации и коментари името на Скот се свързва с „антиегиептски афроцентристки планове“, „сатанински ритуали“ и действия, които „нарушават социалните ценности“. Сред влиятелните фигури, които настояха за отменяне на шоуто, е адвокатът Амр Абдел-Самие. Той описва Травис като „масонски, сатанински поклонник на дявола с тъмна история.“

С над петдесет милиона последователи в стрийминг платформата за музика Спотифай (Spotify) Травис Скот се нарежда сред най-популярните съвременни изпълнители. Клиповете му в ЮТуб (YouTube) се радват на милиарди гледания. Той е особено обичан от египетските тийнейджъри и любители на рапа. 

Кампанията срещу Травис Скот се основава на действителен инцидент, но включва и някои нереалистични доводи, отбелязва „Ал Ахрам“. Съпротивата срещу концерта му е свързана с трагичните събития по време на изпълнението му на фестивала „Астроуърлд“ в родния му град Хюстън в американския щат Тексас през 2021 година. Десетима зрители, сред които деца на девет и четиринадесет години, загубиха живота си при блъсканица вследствие на задушаване – компресионна асфиксия, която експерт оприличи на премазване от кола. 

В края на юни т. г. съдебните заседатели в Тексас отказаха да обявят Скот за виновен за смъртоносния случай. Журито отхвърли възможността той да бъде подведен под отговорност за убийство, непредумишлено убийство или убийство по непредпазливост. 

По време на председателството на певеца и автор на песни Мостафа Камел Синдикатът на египетските музиканти взе няколко решения, отнасящи се до жанровете рап и махраган, наричан още египетска улична музика или египетско електро, които затрудняват даването на разрешение за концерт на изпълнителите, припомня в. „Ал Ахрам“.  

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *