Европрокуратурата разследва престъпна група за търговия с луксозни коли в България и Франция

Европейската прокуратура провежда разследване в България и Франция за предполагаема организирана престъпна група, търгуваща с луксозни автомобили. На няколко места в двете страни е имало обиски в във вторник и сряда.

Смята се, че предполагаемата престъпна група, действаща в няколко държави от ЕС, изпира приходите от престъпна дейност чрез търговия с луксозни автомобили, без да плаща ДДС. Анализират се фактурите за покупко-продажба на над 200 луксозни автомобила, открити при обиските.

Незаконните дейности датират от 2018 г., причинявайки щети на бюджета на ЕС, които се оценяват на най-малко 11 милиона евро.

Обиски са извършени в София, Варна и Виноград (България) с цел изземване на доказателства и облаги от престъпления. По време на разследването са иззети 73 000 евро в брой, както и злато и чуждестранна валута.

Обиски са извършени и във Франция от офиса на Европейската прокуратура в Париж през юни с подкрепата на Службата за финансови съдебни разследвания.

Действията по разследването, извършени тази седмица, са били осъществени с подкрепата на Националната следствена служба и ГДБОП.

Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз. Той отговаря за разследването, наказателното преследване и осъждането на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *