Европейският съвет прие декларация без миграцията

2

Л идерите на ЕС приеха заключителното комюнике от Гранада, но планирания текст за миграцията беше пропуснат, потвърди високопоставен дипломат от ЕС.

Този ход идва, след като Полша и Унгария изразиха загриженост относно миграционната политика и отказаха да подпишат предварително договорения документ.

На съвместна пресконференция след срещата председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и испанският премиер Педро Санчес коментираха заключенията на държавите-членки.

Премиерът Денков обясни кога България ще получи подкрепа за Шенген

Мишел заяви, че декларацията от Гранада е приета и това е важна отправна точка за бъдещата работа по стратегическата програма на ЕС. Той изрази задоволство, че държавите от ЕС са постигнали напредък по Пакта за миграцията и убежището.

Но според него е важно да се работи по външното измерение на миграцията и да се гарантира, че Европа е по-ефективна в борбата си срещу престъпните групи и трафикантите.

„Необходимо е по-активно сътрудничество и ангажираност с трети държави, включително Тунис, за защита на европейските граници“, заяви ръководителят на Съвета.

„Необходимо е също така да се подобри връщането на мигрантите, на които не е разрешено да останат в ЕС“, добави Мишел.

По думите му Европа е видяла, че трябва да работи заедно, за да бъде по-независима. „ЕС трябва да се съсредоточи върху три въпроса: кои са общите приоритети и политики на ЕС за бъдещето, как Европа ще действа заедно по отношение на вземането на решения и как да се гарантира, че Европа разполага с бюджет, съответстващ на нейните амбиции“, подчерта Мишел.

Председателят на Европейския съвет очерта четири основни акцента: Европа трябва да укрепи своята икономическа и технологична основа; Войната на Русия в Украйна показа колко е важно да се развие индустриалната база за сигурност и отбрана; Необходимо е да се ускори работата по въпросите на суверенитета; Европа трябва да се ангажира с останалата част от света,тъй като има специална роля в един многополюсен свят.

„Няма преки пътища“ за присъединяване към ЕС.

Това заяви Фон дер Лайен в своята реч. „Процесът на присъединяване към Европейския съюз е основан на заслугите“ и „няма преки пътища“, категорична беше тя.

Когато казваме „основан на заслуги“, трябва не само да работим за процеса, основан на заслугите в страните кандидатки, но и да си напишем домашното, за да сме готови в случай, че страните кандидатки са готови да се присъединят, да сме готови да ги приветстваме в Европейския съюз. До началото на ноември ще получим доклада на Комисията, годишния доклад за присъединяването и за състоянието на различните страни кандидатки. Това ще ни позволи да направим равносметка и да проведем информиран дебат по време на Европейския съвет през декември“, уточни председателят на ЕК.

Европейските лидери ще се върнат към темата за миграцията на следващата си среща.

Източник: vesti.bg