Европейската комисия няма данни за продажбите на рафинерията на "Лукойл" в Бургас

Европейската комисия няма данни за продажбите на рафинерията на „Лукойл“ в Бургас. Това казаха от институцията във връзка с публикации на няколко неправителвени организации, свързани със заобикаляне на руските санкции от страна на „Лукойл“, от които Русия е спечелила около 1 милиард евро.

Говорител на комисията припомни, че решението България да получи дерогация е било взето с единодушие от държавите членки. Причината за тази дерогация е да се гарантира сигурността на доставките за вътрешния пазар на страната.

„Дерогацията беше приета с единодушие от държавите членки. Има много специфична причина за тази дерогация и тя е да се гарантират сигурността на доставките. Въвеждането ѝ беше свързано и с причини, свързани с околната среда. Важен момент, който трябва да споменем, е, че тази дерогация е временна и изтича в края на другата година“, каза Даниел Фери – говорител на ЕК.

За България е предвидена и отстъпка за износ на определени преработени петролни изделия за държави извън ЕС по причини, свързани с опазването на околната среда и сигурността. Дерогацията е временна е важи до края на следващата година.

Говорителят каза още, че когато има проблеми, свързани със съмнения за заобикаляне или нарушаване на санкциите срещу Русия, ЕК се свързва със съответната държава. Той обясни също, че отговорността за прилагането на санкциите срещу Русия е на самите държави членки.

От Европейската комисия съобщиха още, че в момента се подготвя 12-ият пакет от санкции срещу Русия.

Източник: bntnews.bg