Европа се оказа неподготвена да достави обещаните танкове на Украйна

35

Б лизо месец след като Берлин даде разрешение на европейските съюзници да изпратят произведени в Германия танкове в Украйна, много малко бройки от обещаните машини са доставени, предава „Ню Йорк Таймс“, цитиран от „Фокус“.

Някои европейски държави стигнаха до заключението, че танковете в техните арсенали не са в състояние за експлоатация или им липсват резервни части.

Политическите лидери срещнаха неочаквана съпротива в собствените си партии и дори от министерствата на отбраната.

Украински командир : Нямаме необходимите оръжия

А някои европейски армии трябваше да върнат на работа пенсионирани инструктори, за да обучат украинските войници как да използват стари модели германски танкове.

Борбата за снабдяване с „Леопард“ на изпаднала в тежка ситуация Украйна е само най-ярката проява на реалността, която Европа отдавна пренебрегва, вярвайки, че широкомащабните сухопътни конфликти са останали в миналото и наслаждавайки се на „размразяването“ след Студената война.

Европейските армии са хронично недофинансирани. И когато Русия започна най-големия сухопътен конфликт на континента след Втората световна война, те се оказаха ужасно неподготвени.

Полша: Нашите танкове „Леопард“ вече са в Украйна

Сега танковете най-после могат да бъдат доставени на Украйна, но не тръгват към нея. Някои от страните, които поискаха разрешение за реекспорт от Берлин, изпитват затруднения или все още се колебаят.

И това, въпреки че Европа разполага с приблизително 2000 танка „Леопард“ 2 от различни модели.

Германия реално е предложила 18, а Полша още 14, но оттам насетне по държави броят на машините намалява. И след като обещаните танкове влязат в битки и евентуално бъдат ударени или повредени, не е ясно как ще бъдат заменени.

„Това е, от което съм шокиран“, коментира германският министър на отбраната Борис Писториус на Мюнхенската конференция по сигурността този месец: „Ясно е, че имаше някои държави и няма да споменавам имена тук, които предпочитаха да се крият зад Германия. Да кажат: Бихме искали, ако ни позволят. Но когато дадохме позволение, те не направиха нищо“.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg