Еверест издава мистериозни ужасяващи звуци през нощта. Защо?

7

С лед като слънцето залезе над Хималаите и температурите паднат, какофония от зловещи звуци изригва дълбоко в ледниците около връх Еверест, пише Daily Mail.

Изследователи, ръководени от глациолога Евгений Подолски, са открили, че симфонията от шумове от трясък и раздробяване във високопланинските ледници е резултат от резки спадове на температурата след свечеряване, което причинява напукване на леда.

Екипът установил причината за звуците през 2018 г., след като прекарал повече от седмица в преход през непалските Хималаи, за да тества сеизмичната активност на ледниковата система Тракардинг-Трамбау там.

„Нищо не е забравено!“: През 1984 година общо петима българи стигат до „покрива на света“

Д-р Подолски и неговият екип прекарали три седмици в треперене на ледника пред връх Еверест, несигурни какво причинява бумтящите нощни звуци, но потвърдиха, че са свързани с екстремния студ, след като проучили сеизмографските данни.

Техните изследвания са едни от първите, които показват такова голямо количество сеизмична активност, дължащо се на термичното напукване в леда. С работата си те са надградили обширни изследвания на поведението на ледниците, тъй като ефектите от изменението на климата непрекъснато затоплят планетата.

Дейв Хан, ръководител на експедиция, който е завършил 15 изкачвания на връх Еверест, говори за чуващите се странните звуци през нощта, когато той и колегите му алпинисти си почивали, включително „лед и скала, които се срутват на различни места из долината“. „Трудно е да спиш“, добавя той.

Колко висока може да е една планина на Земята

Когато д-р Подолски и неговият екип са отишли в непалските Хималаи, за да тестват сеизмичната активност на ледниците Тракардинг-Трамбау, те са кацнали на ледник около три мили над морското равнище, откъдето имали пълен изглед към Еверест, който се извисявал на около 29 000 фута.

Д-р Подолски, който работи в Арктическия изследователски център в университета Хокайдо, Япония, казва: „Беше невероятно изживяване, защото това е толкова прекрасна област за работа. По принцип обядвам, гледайки Еверест“.

През деня д-р Подолски и екипът му можели да работят удобно с тениски. Но с падането на нощта температурата може да падне до около -15 градуса по Целзий или 5 градуса по Фаренхайт.

Еверест пази микробите, изкашляни и изкихани от алпинистите през годините

След като се стъмняло, той и екипът му чували „този силен бум“. „Забелязахме, че нашият ледник се пука или експлодира с пукнатини през нощта“, казва д-р Подолски.

Екипът поставил сензори върху леда, за да измерва вибрациите дълбоко в ледника. Същата технология се използва за измерване на силата на земетресенията.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *