Евакуираха къщи във врачанското с. Хайредин, обявено е частично бедствено положение

Частично бедствено положение във врачанското село Хайредин. Причината са проливните дъждове и контролираното изпускане на язовир „Огоста“, което покачи нивото на едноименната река.

Над 10 души 9 къщи и 5 ферми с животни във врачанското село Хайредин са предварително евакуирани, съобщи кметът на община Хайредин Тодор Тодоров. Има готовност за евакуация на още хора.

„Превантивно евакуирахме 9 къщи, евакуирахме 5 ферми с животни, защото по сигнали на гражданска защита и на областния управител на Враца от язовира ще се изпусне контролирано огромно количество вода“, каза Тодор Тодоров.

На един от мостовете вече има разлив на реката, там е изградена дига.

След пороите – вижте каква е обстановката в засегнатите области

Заради продължаващите порои в Западна България е усложнена ситуацията около още няколко реки във Врачанска област. В три общини в района е обявено частично бедствено положение. Аварийни екипи отводняват къщите.

Нивото на река Скът край село Нивянин също е над критичното. Тя достигна над 3,9 м при критично ниво 3,4 м. През последните часове нивото е започнало да спада.

„Реката излезе на около 200 м преди центъра по улица, която е успоредна на главната на влизане от с. Борован. От там през улицата, по домовете на хората, през училището и си пробива път към центъра“, обясни Николай Христов – кмет на Нивянин.

Областите Монтана и Враца са в готовност за евакуация на населените места до р. Огоста

„Хората са предупредени, имаме за евакуация хората да бъдат настанени в Борован в училището. Дано не се наложи“, посочи Илияна Донкова – зам.-кмет на община Борован.

Вижте още в прякото включване на Мирослава Георгиева

Източник: bntnews.bg