Д-р Ива Христова: До седмица – две се очаква пикът на грипа у нас

3

Д о седмица – две се очаква пикът на грипа у нас. Това каза доц. д-р Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в интервю за предаването „Събуди се“ на NOVA.

Тя уточни, че е София –град е с едно от най-ниските нива на заболеваемост, но това се дължи на липса на регистриране на болните.

Лекар: До дни грипът ще ескалира и ще достигнем пика на епидемията (ВИДЕО)

„До края на януари и началото на февруари се очаква пика на заболяването, след което ще започне понижение на случаите”, каза Христова. Според нея 99% от заболелите са с грип щам А. „Ефективността на грипната ваксина е много по-висока от предишни години”, каза тя.

„Флурона“: Симптоми и съвети при едновременна инфекция с грип и COVID-19

„Всички могат да бъдат засегнати от грип. Хората в активна възраст, които са се срещали с него могат да го изкарат по-леко. Малките деца, хората над 65-години и при тези с хронични заболявания болестта протича по-тежко”, добави специалистът.

Кунчев за грипа: Очаквам до края на седмицата 1/3 от България да е в епидемия

По думите на Ива Христова не може да се каже кога трябва да има грипна ваканция и дали да се удължи междусрочната, тъй като това се решава, след като се видят нивата на заболеваемост.

Христова уточни, че морбили все още няма в България. Тя добави, че в момента случаите на скарлатина са по 200-300 на седмица, а на варицела около 600.

Целия разговор гледайте във видеото.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *