Държавните университети затварят врати на 20 май в знак на протест

На 20 май всички държавни български университети и някои от частните университети няма да отворят врати, като изключение ще се направи единствено за дейности със спешен и неотложен характер. Това се казва в отворено писмо на Съвета на ректорите, който предупреждава, че академичната общност се готви за ефективни протести.

В писмото, адресирано до президента, служебния премиер, министри и лидери на политически партии ректорите посочват, че през последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват.

„Трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни спрямо тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкова висок образователен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на колегите от Европейските образователни институции)“, пишат от Съвета на ректорите.

Те призовават средната брутна заплата за академичния състав в държавните висши училища да бъде не по-малка от 180 на сто от средната заплата за страната. Настояват също така минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да е не по-малка от 125 на сто от средната за страната.

20 май е обявен като начална дата за „стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища до края на семестъра“, тоест, ще нарастват дните, в които университетите няма да работят. От Съвета на ректорите предупреждават, че протестните действия могат да прераснат и в блокиране на ключови артерии в страната.

Цялото писмо можете да прочетете ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg