Друга картина на войната, защо Украйна бави контраофанзивата

261

У краински официални лица редовно говорят за очаквана победа във войната с Русия тази година.

Изтеклите от САЩ секретни разузнавателни документи, прегледани от Си Ен Ен, обаче разкриват друга картина. Пентагонът не смята за вероятно Украйна или Русия да победят в краткосрочна перспектива.

В един от документите пише, че „уморителната кампания на Русия за изтощение в района на Донбас вероятно се насочва към задънена улица, осуетявайки целта на Москва да превземе целия регион през 2023 г.”

„Бахмут ще падне за по-малко от месец“

Друг разкрива, че загубите на руските сили, означават, че целите на Москва ще бъдат осуетени, „което ще доведе до продължителна война след 2023 г.”

Но Украйна, за разлика от Русия, не може да си позволи патова ситуация.

Украинската икономика е в колапс. Правителственият бюджет е силно зависим от западните грантове и заеми. За една трета от населението, което вече е разселено, идеята да се прибере у дома може бавно да изчезне.

„Унищожаването на въздушното надмощие на Русия е от първостепенно значение​“

Матю Шмид, доцент по национална сигурност в университета в Ню Хейвън посочва пред Си Ен Ен:

„Идеята, че това е война, която може да бъде спечелена, е също толкова важна за поддържането на подкрепата за всяка от воюващите страни, колкото и че това е справедлива война. Въпреки успехите на Украйна на оперативно ниво, Русия все още има стратегическото предимство. Документите, които се появиха през изминалата седмица, предполагат, че двете страни имат много противоречиви позиции”.

Заподозреният за изтичането на американските класифицирани документи се изправи пред съда

Част от документите, които датират предимно от февруари и март, потвърждават, че Русия е ангажирала повечето  от армейските си батальони в Украйна.

Въпреки мобилизацията миналата есен, която потенциално добави 300 000 войници към руските редици, част от тези батальони се описват като „небоеспособни” заради недостиг на хора и оборудване. В Донецк 19 от 91 батальона са оценени като „небоеспособни“.

В един документ пише, че 527 от 544 налични руски батальона са ангажирани с войната, а 474 са в Украйна. Значителен брой са разположени в южната част на страната – около 23 000 войници са в Запорожие и още 15 000 в Херсон. Това предполага, че руснаците очакват украинска офанзива насочена към тези региони.

ЕС дава 1 млрд. евро за боеприпаси за Украйна

Русия все още има огромни запаси от военна техника, но е загубила много от по-новото си оборудване. И не успява да произвежда достатъчно, за да компенсира загубите.

От началото на войната руската армия е загубила 2048 танка. Имало е момент, когато в бойните действия са участвали 419 руски танка. Разполагането на тежка бронирана техника е ограничено най-вече от логистиката и възможностите за поддръжката ѝ.

Украйна към края на март е разполагала с повече бронетранспортьори и бойни машини на терен, отколкото Русия.

Това се вписва в по-широката оценка на така наречената от Пентагона „бойна устойчивост”. За сухопътните сили и на двете воюващи страни тя е „умерена”, но за Русия е 63%, а за Украйна е 83%.

Според документи, разгледани от „Уошингтън Поуст” руските специални сили също да дали сериозни жертви:

„Всички освен една от петте руски отделни бригади Спецназ, които са се върнали от бойни операции в Украйна в края на лятото на 2022 г., са претърпели значителни загуби.”

Въпреки че украинските сухопътни войски може да са в по-добра форма, особено с 12 нови бригади, които са напълно обучени и оборудвани, споменати в документите, техните възможности за противовъздушна отбрана са почти изчерпани. И това изглежда важи не само за съветските С-300, но и за западните ПВО системи, предоставени на Украйна, като германските ИРИС-Т.

„Способността на Украйна да осигури противовъздушна отбрана със среден обсег за защита на линията на фронта ще бъде загубена до 23 май”, се посочва в документ от февруари.

Съответно, за да се компенсират това, украинците ще трябва да използват другите си ПВО системи.

Ако Украйна е неспособна да защити сухопътните си сили тя „губи способността да нанася удари, да осъществява подкрепа и снабдяване”, необходими за контранастъпление.

Какво става, 400 хил. избягаха от Украйна за седмица

Бойната устойчивост на руските военновъздушни сили е 92%, а на украинските – 68%.

По визуално потвърдени данни на „Орикс” от началото на войната Русия е загубила поне 74 бойни самолета, а Украйна, поне 57. В процентно отношение от изтребителите и бомбардировачите, с които всяка от страните разполага, това е съответно под 0,5% и над 50%.

Русия е предпазлива в използването на бойните си самолети, тъй като цената на всеки полет и последващата поддръжка, е висока, загубените машини струват милиарди рубли всяка, а обучените и опитни пилоти са малко и са на практика незаменими. Украйна обаче не може да си позволи лукса на предпазливостта.

Документите разкриват, че украинските официални лица непрекъснато искат от западните партньори повече оръжия за противовъздушна отбрана.

Това е една от вероятните причини за забавянето на очакваната контраофанзива на Украйна, освен времето, бавните доставки на оборудване и недостига на боеприпаси.

Източник: vesti.bg