До юни догодина: Затварят за ремонт тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" на АМ "Хемус" в посока Варна

От днес затварят тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на автомагистрала „Хемус“ в посока Варна. Причината е ремонт, който ще продължи до юни догодина. След това ще се ремонтират тунелите и в обратната посока Варна-София. Заради строителните работи се въвежда ограничение на скоростта до 50 км/ч.

Основен ремонт на двата тунела не е правен от построяването им отпреди около 40 години. Ще бъде подменено пътното трасе, ще има тротоари, нова вентилация и хидроизолация, както и алармена система за оповестяване на пожари. След приключването на ремонта в едната посока за строителите ще има почивка от два месеца. А ремонтът в другата посока Варна-София ще започне от есента.

„С други думи, през лятото няма да спираме и променяме движението по магистралата. Строителите имат доста стегната програма, те са представили график за изпълнение на работата си. Ние ще ги контролираме, така че да изпълнят задълженията си по договор. Ако това не стане, ще има санкции. Ние ще бъдем достатъчно настоятелни в мерките, които ще извършваме да спазят този срок. Строителите са сериозни фирми, така че ще разчитаме на техния опит и професионализъм да изпълнят ангажиментите си по договор“, обясни инж. Явор Йорданов, председател на УС на АПИ.

Докато се извършват строителните дейности, движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ в посока Варна ще бъде двупосочно, а ограничението на скоростта – до 50 км/ч. За да няма инциденти, от АПИ призоваха шофьорите да спазват ограниченията и дистанция в тунелите. Всички, които се движат по тази част на автомагистралата, трябва да се въоръжат с търпение, а вероятно ще има и задръствания.

От АПИ увериха, че със започването на строителните работи, освен промененото движение в тунелите, ще бъдат осигурени и обходни маршрути при евентуално възникване на пътни инциденти.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *