Доц. Кунчев: Това отложи края на карантината за COVID -19

1

„Има повишение на заболеваемостта. Преценката зависи от това с какво сравняваме – ако сравняваме със ситуацията от януари или февруари 2022 г., то нищо особено не се случва. Тогава имахме 1800 на 100 000 души заболеваемост. Сега е 55 на 100 000, разликата е огромна. Няма драматизъм, няма я пресата върху здравната система. Всичко това остана в миналото, надявам се“, заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор в предаването „Пресечна точка“ по NOVA.

Относно въпроса дали е отпаднала карантината и при положение, че заболяването преминава по-леко, той поясни: „Ние като специалисти предложихме, при този начин на протичане на заболяването, да отпадне карантината. Министерски съвет го прие и изпрати към парламента предложение в началото на септември – тъй като това е свързано с промени в Закона за здравето. За съжаление, във връзка с изборите виждате, че с тази едномесечна ваканция нещата се отлагат във времето“.

Ще има ли локдаун или масово носене на маски заради COVID-19: Отговорът на акад. Денков

По думите на Кунчев е очевидно, че от края на август е започнало повишаване на броя на болните.

„Но в повечето случай болните не се нуждаят от болнично лечение. Към момента в тази повишаваща се заболеваемост имаме към 400 души настанени за лечение в цялата страна и под 30 настанени в интензивни сектори, които наистина са в животозастрашаващо състояние”, добави той.

За допълнителните мерки въведени от РЗИ-София в училищата Кунчев коментира, че това не ново решение.

Ръст на респираторно болните у нас, ще върнат ли мерките

„Такъв филтър във всички учебни заведения, и най-вече за малките в яслите и градините, винаги е имало. Той е много важен, не само за това заболяване, но и за респираторни инфекции, грип и различни шарки. Деца със симптоми на заболяване не трябва да бъдат допускани до училищния процес, в детски градини или ясли“, обясни Кунчев.

Той подчерта, че ако сега в даден училищен клас има болно дете от COVID-19 класа трябва да премине в онлайн обучение, а семейството подлежи на карантина: „Броят на контактните лица зависи от интензивността на контакта“.

Докато грипът се очаква да стане активен към края на годината и ще достигне епидемични нива, най-вероятно през януари и февруари, COVID-19 се очаква да бъде най-активен през ноември, прогнозира Кунчев.

„Ваксина може да си направи всеки, който желае да се предпази. Обаче за хората във високите възрастови групи, над 65 г., и особено за тези с някакви хронични заболявания е ключово важно. Те са най-рисковия компонент“, добави доц. Кунчев.

Източник: vesti.bg