Допълнителни 6 почивни дни годишно – предимството да си служител непушач в Япония

0

П очивките за цигара са нещо обичайно в повечето офиси по света. Служителите, които са пушачи, са склонни да правят бързи почивки за пушене между работното си време, като тези няколко минути от всяка почивка за пушене им дават допълнително време извън офиса в сравнение със служителите непушачи.

„Кашлям си, защото пуша“ – какво не знаем за болестта ХОББ

Една компания в Япония реши да направи нещо по въпроса

Според доклад на The Telegraph маркетинговата фирма Piala Inc. е направила промяна в политиката си за платени почивки, след като служител, който не пуши, е подал оплакване за това как почивките за пушене влияят на производителността.

Решението

След като получила жалбата и размислила, японската компания предоставила на служителите непушачи допълнителни шест почивни дни годишно, за да компенсира времето, което пушачите отделят за почивки за цигара.

Хиротака Мацушима, говорител на Piala Inc. преди няколко години, е казал пред TheTelegraph: „Един от нашите служители непушачи пусна съобщение в кутията за предложения на компанията в началото на годината, в което казваше, че почивките за пушене създават проблеми.“ 

Той допълни, че честите почивки за цигара означават, че много служители са били далеч от бюрото за повече от 15 минути всеки ден.

Затова, след като се запознал с оплакването, главният изпълнителен директор на компанията Такао Асука решил да даде на служителите, които не пушат, свободни часове, за да компенсира това.

Целта е да се насърчат служителите да спрат да пушат

Главният изпълнителен директор е заявил пред базираната в Токио информационна агенция Kyodo News: „Надявам се да насърча служителите да откажат цигарите чрез стимули, а не чрез наказания или принуда“.

По данни на СЗО японските мъже пушат три пъти повече от японските жени, се казва в доклад на CNBC. В него също така се посочва, че обявената от Piala Inc. политика за отпуск изглежда работи добре в посока на нейния мотив, като някои от служителите вече са се отказали от навика да пушат.

Един от тези нови непушачи, Шун Шинбаба, е казал пред CNNMoney, че е пушил по една кутия цигари на всеки два дни и че планира да използва новооткрития си отпуск, за да играе тенис!

Отказът от тютюнопушене ни подмладява само след месец

По темата

Източник: vesti.bg