Донев: Очакванията на младите хора не се покриват от минималната заплата

1

„Когато говорим за промените, които търпят индустриалните отношения, предизвикателство е отношението на младите хора към пазара на труда, тъй като те имат изисквания и очаквания, които не се покриват от минималната работна заплата, младите хора искат гъвкав подход към работното време“.

Това каза служебният премиер Гълъб Донев в приветствието си към делегатите на единадесетия конгрес на КТ „Подкрепа“ в НДК.

Окончателно: От догодина МРЗ ще бъде 50% от средната брутна заплата

По думите му бъдещето на труда са младите хора и е време те да са основна тема в социалния диалог. „Вярвам, че сред вас ще открия съмишленици в тази дискусия“, допълни Донев.

Той заяви, че синдикатите ще се включат в преговорите за предоговаряне на глава „Енергетика“ в Плана за възстановяване и устойчивост.

Съветът на ЕС прие препоръка за минималния доход

„Пазарът на труда се променя по-бързо отколкото сме готови да си представим, но това не променя позицията на синдикалната организация в тристранния диалог“, каза още Донев. „Вероятно едни професии ще изчезнат, на тяхно място ще се появят нови, но в тези времена на бързи промени „Подкрепа“ ще остане, защото няма как социалната защита и отстояването на правата на работниците да бъде заменени от изкуствен интелект“, добави Донев.

КНСБ обяви нужната сума за издръжка на тричленно семейство у нас

По думите му робот не може да бъде съпричастен и солидарен, не може да предложи подкрепа. 

„Битката за справедливи доходи и безопасни условия на труд никога не са оставали встрани от вниманието на синдиката и на това се дължи доверието на хилядите членове на „Подкрепа“ в България“, добави премиерът.

„Дори понякога да припознавате служебното правителство по-скоро като враг, ние сме изправени пред сериозни проблеми, които са отлагани във времето и сега получаваме дълбоки социални неравенства и сложна демографска ситуация, за които едно служебно правителство не може да предложи магическо решение, допълни той. Това, което можем и правим, е да предлагаме решения, които са възможни сега, в настоящата икономическа ситуация“, каза още Донев.

На форума присъства и президентът Румен Радев, който посочи, че пандемията от COVID-19, енергийната криза, войната в Украйна и галопиращата инфлация поставят живота на хората и трудещите се в България на все по-голямо изпитание. 

Източник: БТА

Финансист: Ако НС приеме няколко закона, има шанс да бъдем приети в еврозоната

„Всеки конгрес е повод за анализ и равносметка, и макар КТ „Подкрепа“ да се роди едва преди три десетилетия, бурният й живот много трудно ще се вмести дори в три века“, каза още Радев.

Преди дни синдикатите заявиха желание да участват в преговорите с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за въглищните централи и поетият ангажимент от страната ни да намали с 40% вредните въглеродни емисии.

След приемането на еврото: Какво ще стане с банковите сметки в лева

Конгресът на КТ „Подкрепа“ съвпада с 34-годишнината от създаването на синдиката и преминава под мотото „С „Подкрепа“ в бъдещето!“. Конгресът се свиква на всеки четири години. В него участват над 570 делегати от цялата страна.

Делегатите на форума бяха поздравени и от държавния глава, столичния кмет Йорданка Фандъкова, министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров, почетния президент на „Подкрепа“ Константин Тренчев.

Източник: vesti.bg