Докъде стигна украинската контраофанзива

5

У крайна съобщи, че си е възвърнала още територии на източните и южните фронтове в хода на своето военно контранастъпление срещу руските сили, предаде Ройтерс.

Зеленски съобщи за голям военен напредък

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр обяви, че в рамките на миналата седмица силите на Киев са си възвърнали около 2 квадратни километра в околностите на опустошения източен град Бахмут, който бе превзет от руските военни части през май след месеци на изтощителни битки.

В телевизионно изявление Маляр посочи, че украинските сили са завзели част от село Опитне (Опитно), на юг от град Авдеевка, и са отбелязали „частичен напредък“ в близост до село Новомайорске (Новомайорско) в източната част на Донецка област.

Зеленски: Украйна вече се подготвя за втората зима на войната

„Налице е придвижване в близост до Опитне, украинските сили завзеха част от селището“, каза Маляр.

Тя извести също и за „известен напредък“ в околностите на Андриивка (Андреевка) и Клишчиивка (Клишчиевка) – село на възвишенията южно от Бахмут, което се смята за стратегическо за установяване на контрол върху града.

Частите на Киев са освободили 49 квадратни километра в близост до Бахмут от началото на украинската контраофанзива преди три месеца, добави украинската военна заместник-министърка.

Зеленски: Забавените западни доставки застрашават контранастъплението

Маляр отбеляза, че на юг, където украинските войски се опитват да напреднат към Азовско море в маневра, целяща да разцепи руските сили, миналата седмица е възвърнато украинското притежание на квадратен километър и половина.

Тя допълни, че украинските войски са отбелязали напредък южно от село Роботине (Роботино) и западно от село Вербове в Запорожка област.

Колко плащат, за да се биеш за Украйна

По време на контранастъплението Киев успя да си върне селища, но придвижването на неговите сили е възпрепятствано от минирани от руснаците полета и от траншеите им, отбелязва Ройтерс, като прави уговорката, че информацията не е проверена чрез независим източник.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *