Доклад: До 2 години светът ще бъде засегнат от катастрофално събитие

1

В доклад на Световния икономически форум се казва, че бизнес лидерите смятат, че предстои „катастрофално киберсъбитие“.
Според Cybersecurity Ventures киберпрестъпленията ще нараснат от 3 трлн. долара през 2015 г. до 10,5 трлн. долара през 2025 г.

Непредсказуемостта на киберпрестъпленията увеличава заплахите

Световният икономически форум (СИФ) през 2023 г. в Давос, Швейцария, ни зареди с много оптимистични прогнози, като например как компаниите скоро ще декодират мозъчните ни вълни. Последната предупреждава за глобално катастрофално киберсъбитие в съвсем близко бъдеще.

Осем от най-скандалните събития в историята на Католическата църква

„Най-поразителната констатация, която открихме – каза управляващият директор на WEF Джереми Юргенс по време на презентация, посветена на доклада WEF Global Security Outlook Report 2023, – е, че 93% от киберлидерите и 86% от кибербизнес лидерите смятат, че геополитическата нестабилност прави вероятно катастрофално киберсъбитие през следващите две години. Това далеч надхвърля всичко, което сме виждали в предишни проучвания.“

Като добавим и изключителната непредсказуемост на тези събития – Юргенс цитира неотдавнашна кибератака, насочена към спиране на военните способности на Украйна, която неочаквано спря и част от производството на електроенергия в Европа – глобалните предизвикателства само нарастват.

„Това е глобална заплаха“, заяви по време на презентацията Юрген Сток, генерален секретар на Интерпол. „Тя изисква глобален отговор и засилени и координирани действия.“ Той заяви, че увеличените печалби, които многобройните лоши „актьори“ извличат от киберпрестъпленията, трябва да насърчат световните лидери да работят заедно, за да ги превърнат в приоритет, тъй като се сблъскват с „нови усъвършенствани инструменти“.

Една от страните, които наскоро станаха свидетели на масирана кибератака – Албания, сега работи с по-големи съюзници за отблъскване на престъпниците, служейки като своеобразна лаборатория за хората, за да осъзнаят какво предстои.

Еди Рама, министър-председателят на Албания, говори по време на презентацията, като заяви, че ръстът на индустрията на киберпрестъпленията – от 3 трилиона долара през 2015 г. до очакваните 10,5 трилиона долара през 2025 г., казва Рама по време на презентацията – означава, че ако киберпрестъпленията бяха държава, тя щеше да бъде третата по големина световна икономика след САЩ и Китай.

Китай използва изкуствен интелект в борбата с COVID-19

Това означава, че предстоящата престъпност може да бъде наистина катастрофална.

Рама цитира глобалния отговор на COVID-19 и казва, че кибератаката може да бъде много по-значителна:

„Нека си представим експоненциално множество вируси, които мутират всеки ден експоненциално, като същевременно не застрашават нашето тяло, а телата, в които живеем, нашите организации, нашите държави, нашата система, тогава, знаете ли, това може да бъде просто апокалипсис. Става въпрос за вируси, които не само могат да блокират начина ни на живот, но и да го контролират и отклоняват.“

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *